Antwerpen gaat voor avondklok, telewerk en mondmasker op elk moment

Provinciegouverneur Cathy Berx. ©Photo News

De provincie Antwerpen voert een avondklok in. Telewerk wordt verplicht, alle contactsport worden verboden en er geldt een mondmaskerplicht op het hele grondgebied, ook bij het joggen en fietsen. Dat heeft de provinciale crisiscel beslist.

In de provincie Antwerpen komt er een avondklok, waarbij iedereen thuis moet zijn tussen 23.30 uur en 6 uur tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen zoals naar het werk of het ziekenhuis. De horeca moet om 23 uur sluiten. Dat heeft de provinciale crisiscel maandagavond beslist. De maatregelen gelden de komende vier weken.

Op het hele grondgebied van de provincie zal er een mondmaskerplicht gelden in het publiek domein en op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) verduidelijkte daarbij dat een mondmasker verplicht is bij joggen en fietsen.

Individuele contactsporten worden verboden, ploegsporten mogen alleen voor jongeren tot 18 jaar.

In de meest getroffen zone (de stad Antwerpen en de gemeenten Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem, Rumst) worden nog bijkomende maatregelen genomen,. Daar worden alle evenementen en feesten ten strengste verboden, en moeten de fitnesscentra sluiten.

Telewerk wordt verplicht, behalve voor wie dat onmogelijk is.

'Het is absoluut verboden te feesten', zei provinciegouverneur Cathy Berx maandagavond laat: 'Kom nu niet naar de provincie Antwerpen, in het belang van uw eigen gezondheid'.

Lockdownachtige toestanden

Ook de provincie West-Vlaanderen had maandag crisisoverleg over de te nemen maatregelen. Door de strenge maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad eerder op de dag aankondigde, neemt West-Vlaanderen geen bijkomende maatregelen.

Antwerpen is veel zwaarder getroffen door de epidemie. Viroloog Marc Van Ranst verklaarde maandagavond dat een 'heel streng ingrijpen' nodig was in Antwerpen, met 'lockdownachtige toestanden'.

De Wever

Aan VTM Nieuws gaf De Wever toelichting bij de ingrepen op de sociale aspecten van het openbaar leven. 'Mensen hebben blijkbaar wie ze goed kennen de afgelopen weken blindelings vertrouwd. We kennen de haarden van besmetting vrij precies. Mensen gingen op café en respecteerden de afstand niet, via trouwfeesten, shishabars en fitnesscentra ontstonden besmettingshaarden in bepaalde wijken die over de stad zijn uitgewaaierd.'

Een nieuwe sluiting zou onze economie geen tweede keer aankunnen.
Bart De Wever
Burgemeester Antwerpen

Van een lockdown is volgens de Antwerpse burgemeester geen sprake. 'De winkels blijven open. Een nieuwe sluiting zou onze economie niet aankunnen. Ook de horeca sluit niet.'

'Je kan achteraf altijd zeggen dat er te laat is ingegrepen', zei De Wever. 'De vorige Nationale Veiligheidsraad was voor mij een ontgoocheling, we hebben niet gewacht om lokale maatregelen te treffen. Ik ben blij dat er nu terug wat eenheid van commando is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud