Antwerpen schrapt naam Delwaidedok

Het Delwaidedok krijgt een nieuwe naam. ©BELGA

Het Antwerps schepencollege wacht het advies over oorlogsburgemeester Leo Delwaide niet meer af.

Het Antwerpse schepencollege beslist nu al om de naam van het Delwaidedok te schrappen, na de onthullingen over oorlogsburgemeester Leo Delwaide in het boek '1942 - Het jaar van de stilte' van historicus en Universiteit Antwerpen-rector Herman Van Goethem.

Het wacht het advies van een wetenschappelijk comité dan toch niet af, zoals het eerder had aangekondigd. 'Na lectuur van het boek was de zaak duidelijk: de naam is niet houdbaar', zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Een nieuwe naam is er nog niet.

Geen twijfel meer

'1942' werd woensdag gepresenteerd en toont aan dat Delwaide een actievere rol speelde bij de Jodenvervolging tijdens WOII dan werd aangenomen.

'Toen ik vorige week de vraag kreeg voor een eventuele naamsverandering was mijn eerste reflex wetenschappelijk advies te vragen', zegt De Wever. 'Maar het boek vervolmaakt al jaren lopend historisch onderzoek en stelt onomstotelijk vast dat het toenmalige stadsbestuur en zeker ook de burgemeester een verpletterende verantwoordelijkheid droegen. We moeten dit dus niet voor ons uit duwen door nog bijkomend advies te vragen.'

Schepen Claude Marinower (Open VLD), zelf van Joodse afkomst, stelt dat '1942' geen volledig nieuw verhaal vertelt, maar wel 'elke nog mogelijke twijfel wegneemt' en de verschillende verantwoordelijkheden voor de Jodenvervolging in Antwerpen duidelijk maakt.

'Het is ook geen roman, maar een wetenschappelijk werk op basis van zeer veel betrouwbare bronnen. Het is dus goed om daar snel het juiste gevolg aan te geven', zegt hij.

Liever geen suggesties

De naamgeving van de Antwerpse dokken gebeurt door het Havenbedrijf, maar dat is eigendom van de stad. Het schepencollege wil nog voor de volgende gemeenteraad een nieuwe naam voorstellen aan het Havenbedrijf. 'Ik roep op nu niet allerhande namen te suggereren want ik wil niemand ontgoochelen, het moet een positieve keuze worden', zegt De Wever. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud