Antwerpen verstrengt mondmaskerplicht

©EPA

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) scherpt vanaf zaterdag de coronaregels aan nu Antwerpen de grootste broeihaard van het coronavirus blijkt.

Er komt onder meer een verplichting op het dragen van mondmaskers in publieke ruimtes en een verbod op samenscholingen boven tien personen wanneer dit gebeurt buiten het strikte gezinsverband of wanneer de afstandsregels niet gerespecteerd worden.

Opvallend is ook dat er verstrenging komt in de horeca. Horecazaken zullen bij manifeste overtredingen op de corona-regels gesloten worden en ze zullen naam en contactgegevens moeten bijhouden van hun klanten. Dat lag eerder al nationaal op tafel, maar raakte er niet door omwille van privacy-issues. Wie in het café van en naar zijn plek gaat of naar het toilet, zal ook een mondmasker moeten opzetten.

Daarnaast komt ook er mondmaskerplicht op alle markten en kermissen en ook in alle publiek toegankelijke ruimtes. Tenzij men zit om te consumeren of bij statische activiteiten waarbij voldoende afstand gegarandeerd kan worden.

Er komt ook een verbod op hoogrisicovol consumptiegedrag zoals het delen van alcoholische dranken of het gebruik van een waterpijp. Take-away zaken mogen tussen middernacht en zeven uur ’s ochtends geen alcohol meer verkopen om verplaatsingsgedrag na het sluitingsuur van de horeca om 1 uur tegen te gaan.

De regels voor events blijven gelden. Dus maximaal 200 mensen binnen en 400 buiten. Maar er komt dus een verbod op samenscholingen boven de tien personen.

De ingrepen komen er omdat Antwerpen veruit het meeste nieuwe coronagevallen telt. Tussen 13 en 19 juli waren er 328 nieuwe coronagevallen. Antwerpen telt weliswaar ook bijna 526.000 inwoners, maar ook de 62 per coronagevallen is vrij hoog. Op het dashboard van het wetenschappelijke kenniscentrum Sciensano gaan de alarmbellen af zodra er in de laatste zeven dagen 20 of meer gevallen per 100.00 zijn vastgesteld en het aantal besmettingen dagen naeen moet stijgen.

De Wever neemt mogelijk al een voorafname op wat morgen komt. De federale topministers, regionale ministers-presidenten en de experts die de overheid bijstaan in de gezondheidscrisis, beslissen morgen op een nationale veiligheidsraad over nieuwe verstrengingen van de coronaregels. Op voorbereindend overleg tussen de federale overheid en de deelstaten dinsdag lag grotendeels ook op tafel wat De Wever nu invoert.

Het ene na het andere gemeentebestuur kondigt intussen zijn eigen verstrenging aan. Oostende zal strenger controleren in de horeca en mondmaskers verplichten in de winkelstraten en sterk aanraden op de zeedijk. Het gebruik van een mondmasker op de zeedijk, de Visserskaai, de uitgaansbuurten en andere drukke plaatsen wordt sterk aanbevolen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud