Antwerpse CD&V'er opgepakt met 3 kilo heroïne

©BELGA

CD&V haalt Rediart Cankja van de Antwerpse lijst, nadat bekend werd dat hij is aangehouden op verdenking van drugssmokkel.

Net nu Kris Peeters zijn StroomOpwaarts Plan tegen internationale drugleveranciers lanceert, raakt bekend dat een kandidaat op zijn lijst is opgepakt voor drughandel.

De verdachte is Rediart Cankja (41), die tot maandagvoormiddag op de 46ste plaats stond van de CD&V-lijst in Antwerpen en op de 10de plaats van de CD&V-districtslijst in Ekeren. Cankja en de Kosovaarse Shpresa S. werden door de Franse politie tegengehouden in het Franse Vitry, een stadje op de grens van Frankrijk en Zwitserland.

Dat gebeurde begin vorige week, maar raakte maandag pas bekend via de Mediahuis-kranten.

In de auto, die op naam stond van de Kosovaarse vrouw, zat 3 kilogram heroïne verstopt, bevestigen politiebronnen. Volgens de speurders waren de drugs waarschijnlijk bedoeld voor de Zwitserse markt.

Dat Cankja's medereizigster bij de trafiek betrokken zou zijn, verbaast de speurders niet. Ze kennen wel meer mensen uit haar omgeving die zich met drugzaken hebben ingelaten. Maar hoe Cankja in dit verhaal verzeild is geraakt, is volgens de kranten vooralsnog onduidelijk.

De Antwerpse afdeling van CD&V heeft maandag een vervanger aangeduid. Die plaatsen zijn nu voor Hugo Schellekens, in Ekeren de man  achter de kunsttentoonstellingen in Hof De Bist en de herdenkingsvieringen op 21 juli en 1 en 11 november.

'We hebben van het federale parket via de minister van Justitie de bevestiging gekregen dat Rediart Cankja aangehouden is op verdenking van drugshandel', laat Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters maandag weten. 'Met deze bevestiging is voor ons duidelijk dat deze man niet thuis hoort op onze lijst. Hij zal geen kandidaat zijn voor de stad, noch voor het district Ekeren.'

Volgens De Druglijn is de straatwaarde van een gram heroïne 28 euro, wat de waarde van de 3 kilogram gevonden drugs op 84.000 euro brengt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect