Antwerpse formatie gaat door zonder Groen

Antwerps formateur Bart De Wever (foto: Belga)

De gesprekken die Antwerps formateur Bart De Wever (N-VA) dezer dagen voert om tot een coalitie te komen, zullen zonder Groen doorgaan. Dat heeft De Wever zelf verklaard na afloop van het onderhoud met zijn resterende gesprekspartners dinsdagochtend.

Na Vlaams Belang en PVDA+, die al na de informatieronde uit de boot vielen, is Groen de derde partij die afvalt. De Wever heeft naar eigen zeggen een 'concreet voorstel' gedaan aan Open VLD, de Stadslijst (sp.a en CD&V) en zijn eigen partij N-VA over hoe het verder moet.

Hoewel de Stadslijst van aftredend burgemeester Patrick Janssens (sp.a) zijn lot verbond aan Groen, wordt die laatste partij niet langer uitgenodigd door De Wever.

'Hun positie op het vlak van mobiliteit ten opzichte van die van de Vlaamse regering maakt het voor mij, als lid van een partij die deel uitmaakt van die regering, onmogelijk met hen verder te gaan', vindt de formateur.

Of het niet erg moeilijk wordt een meerderheid te vinden, wilde De Wever niet gezegd. 'Ik heb een concreet voorstel gedaan en hoop dat de anderen daar positief en constructief op reageren', hield hij zich op de vlakte. De Wever bleef er dinsdag ook bij dat zijn formateursnota, die door zowel Groen als de Stadslijst werd afgeschoten, een goede basis tot onderhandelen vormt.

Reacties

De partijen die dinsdag door Antwerps formateur Bart De Wever (N-VA) ontvangen zijn op het Schoon Verdiep, reageren erg uiteenlopend. Open VLD ziet in De Wevers formateursnota een goede aanzet tot onderhandelen. Lijsttrekster Annemie Turtelboom: 'Ik roep de andere partijen op hun verantwoordelijkheid te nemen en duidelijk te kiezen voor de oppositie of de meerderheid, zodat de onderhandelingen echt kunnen beginnen.'

De Stadslijst van sp.a en CD&V bleef erbij dat ze fundamentele bezwaren heeft bij de tekst. Lijsttrekker Janssens had maandagavond in navolging van Groen erg scherp gereageerd op de nota. Dinsdagochtend herhaalde hij dat hij er op het vlak van onder meer stadsontwikkeling, mobiliteit en sociaal beleid geen goed vertrekpunt in zag. 'Maar het is niet aan mij om te zeggen dat de nota herschreven moet worden, ik kan alleen zeggen dat het voor ons geen basis is om te onderhandelen', stelt Janssens.

Volgens Janssens ging het gesprek dinsdagochtend sowieso niet over inhoud, maar over strategie. 'Er is vooral gesproken over de methode waarmee gewerkt kan worden. Maar ik laat het aan de formateur over om daarover te communiceren.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud