Advertentie

Antwerpse sp.a stuurt niet aan op breuk met N-VA

Tom Meeuws. ©Photo News

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws ziet voorlopig geen redenen om de coalitie met de N-VA op te blazen nu die partij haar startnota voor een Vlaamse regering publiceerde. 'We gaan ervan uit dat iedereen het bestuursakkoord honoreert', klinkt het.

Eerder had oud-burgemeester Bob Cools in De Morgen opgeroepen om een ledenvergadering bij elkaar te roepen.

‘Als N-VA straks echt een bar, asociaal beleid wil doordrukken in Vlaanderen, vormt dat een probleem in Antwerpen. Dat is zeker. Dan moet je als partij overwegen om het bestuur te verlaten’, zegt Cools. De socialistische ‘ancien’ was gedurende drie decennia een toppoliticus in Antwerpen: eerst als schepen, vervolgens als burgemeester en daarna als OCMW-voorzitter.

Cools heeft een probleem met de Vlaamse startnota van Bart De Wever (N-VA). In de nota, die als uitgangspunt dient voor de centrumrechtse regering-Jambon I, staat onder meer dat grote steden als Antwerpen, Gent en Mechelen binnenkort geen geld meer krijgen voor de bouw van extra sociale woningen. Dat terwijl in De Wevers Antwerps bestuursakkoord met sp.a de komst van 5.000 extra sociale woningen wordt beloofd.

Oorlog

Wij hebben in december een bestuursakkoord afgesloten waar wél veel sociale accenten in zitten, in tegenstelling tot de Vlaamse startnota.
Tom Meeuws
Antwerps sp.a-voorzitter

‘De startnota lijkt me een casus belli (onmiddellijke aanleiding tot oorlog, red.)’, reageert Cools. ‘De mensen die in het schepencollege zijn gestapt (de kopstukken Tom Meeuws en Jinnih Beels, red.) lijken plots vergeten dat er zoiets bestaat als de partij en haar militanten’.

Meeuws wacht af, maar zegt bij VRT NWS wel dat ook hij sommige passages in de Vlaamse startnota niet ziet zitten. 'Mijn haren gaan recht staan als je die startnota leest, dat is bij alle rechtgeaarde socialisten zo', zegt hij, waarbij hij onder meer verwijst naar het stuk over sociale woningen.

Geen breuk

Een breuk zit er echter niet meteen aan te komen. 'Wij hebben in december een bestuursakkoord afgesloten waar wél veel sociale accenten in zitten, in tegenstelling tot de Vlaamse startnota', vindt Meeuws. 'We gaan ervan uit dat onze coalitiepartners het bestuursakkoord honoreren.' Met dat laatste valt hij Yasmine Kherbache, de sp.a-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad, bij. Zij had vrijdag al gesteld dat de Antwerpse coalitiepartners het bestuursakkoord moeten respecteren.

'Als een nieuwe Vlaamse regering een cruciaal andere richting zou uitgaan dan wat wij in een bestuursakkoord hebben afgesproken in de grootste stad van Vlaanderen, gaan wij uiteraard rond de tafel zitten met onze coalitiepartners', voegt Meeuws er nog aan toe. Hij rekent onder meer op De Wever en Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) om als Vlaamse onderhandelaars de armoedebestrijding in steden te verdedigen.

Ook de nationale sp.a-leiding blijft voorzichtig. Op het hoofdkwartier rekent men erop dat CD&V en Open Vld de startnota van De Wever nog afzwakken tijdens de onderhandelingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud