Advertentie

Bart De Pauw schuldig aan belaging

Bart De Pauw stond in Mechelen terecht voor belaging en overlast via een elektronisch communicatiemiddel. ©Photo News

De rechtbank van Mechelen veroordeelt Bart De Pauw tot zes maanden met uitstel voor belaging en elektronische overlast. Een deel van de feiten is volgens de rechtbank niet bewezen.

Bart De Pauw (53) stond midden oktober voor de correctionele rechtbank van Mechelen oog in oog met zeven van de negen vrouwen die hem beschuldigden van het versturen van ongepaste sms-berichten.

De Pauw bracht begin november 2017 naar buiten dat de VRT de samenwerking met hem had stopgezet na klachten over grensoverschrijdend gedrag door vrouwen met wie hij had samengewerkt als acteur of regisseur. De VRT zette destijds de samenwerking stop. De openbare omroep wilde van geen enkel programma meer weten waar De Pauw bij betrokken was, zelfs als dat achter de schermen gebeurde. Het productiehuis van Bart De Pauw, Koeken Troef, leed als gevolg 336.165 euro verlies in 2020, terwijl het een jaar eerder nog min of meer break-even draaide.

Het parket vroeg eerder een jaar cel met probatie-uitstel voor De Pauw. Volgens het parket en de burgerlijke partijen overschreed De Pauw een grens met zijn berichten en had hij dat moeten weten. De procureur verklaarde dat beide misdrijven waaraan De Pauw zich volgens hem schuldig heeft bewezen zijn.

Grote naam

Advocaat Christine Mussche, die voor de burgerlijke partijen optrad, omschreef De Pauw als een 'seriestalker met dames die verwisselbaar in hetzelfde scenario waren'. Volgens haar wist De Pauw heel goed dat zijn acties ongepast waren. Hij excuseerde zich soms voor bepaalde berichten, maar ging daarna gewoon door op hetzelfde elan. De vrouwen wisten vaak niet hoe ze erop moesten reageren, omdat De Pauw een grote naam was in de televisiewereld en ze veel respect hadden voor zijn professionele parcours.

De verdediging van De Pauw was het daar niet mee eens. Volgens zijn advocaten had De Pauw nooit de bedoeling mensen te kwetsen of te belagen, maar zocht hij naar aandacht en affectie van mooie, jonge vrouwen. Zijn advocaten vroegen de vrijspraak.

Tv-figuurtje

De Pauw verontschuldigde zich op het proces: 'Ik heb met humor de grenzen opgezocht, kreeg plots aandacht toen ik beroemd werd en wou meer zijn dan het plezante tv-figuurtje dat iedereen kende. Ik wilde dat ze me graag zagen voor wie ik echt ben. Daarom stuurde ik boekentitels, liedjes, films en gedichten door. Ik heb er oprecht spijt van dat ik gevoelens van ongemak en verdriet heb veroorzaakt.'

De rechtbank van Mechelen acht donderdag een deel van de feiten bewezen. De Pauw werd schuldig bevonden aan de feiten van belaging van Liesa Naert, Ella-June Henrard, Ellen Lloyd en twee andere medewerksters die zich geen burgerlijke partij hadden gesteld, maar wel als slachtoffer uit het dossier naar voren kwamen. Hij werd ook schuldig bevonden aan elektronische overlast ten aanzien van één medewerkster. Voor de andere tenlasteleggingen, zoals de belaging van actrices Maaike Cafmeyer, Lize Ferryn en enkele andere medewerksters, net als de elektronische overlast op acht burgerlijke partijen, werd hij vrijgesproken.

De rechtbank veroordeelt de televisiepersoonlijkheid tot zes maanden met uitstel. Hoger beroep tegen het vonnis is nog mogelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud