Basisscholen volgend jaar hoe dan ook open

Als de coronasituatie onveranderd blijft, kunnen in september alle leerlingen weer naar school. ©Photo News

Het onderwijs werkt volgend schooljaar met kleurcodes of 'dreigingsniveaus'. Zelfs bij een nieuwe coronagolf blijven de kleuterklassen en lagere scholen volledig open. Dat staat in een voorstel van minister Weyts en de GEES. Het moet nog worden goedgekeurd.

Het onderwijs zal volgend schooljaar werken met vier kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. De bedoeling is dat scholen makkelijk schakelen tussen de niveaus, afhankelijk van hoe de epidemie evolueert. Het nieuws werd gemeld door RTBF en bevestigd aan De Tijd.

Code groen geldt alleen als er een vaccin of groepsimmuniteit is. Daar gaat men voorlopig niet van uit.

In het secundair onderwijs kunnen de leerlingen vier dagen per week naar school bij code geel.

Als de coronasituatie onveranderd blijft, kunnen in september alle leerlingen weer naar school. Voor de kleuter- en lagere scholen kan dat zelfs voltijds, in het secundair onderwijs gaat het om vier dagen in de week. Woensdag blijven de leerlingen dan thuis. Dat scenario draagt de code geel. Belangrijke veiligheidsvoorschriften, zoals handhygiëne, ontsmetting en ventilatie, blijven hoe dan ook gelden.

Elk leerjaar naar school

Code oranje lijkt op de huidige regeling. In het secundair onderwijs wordt dan gewerkt met shifts voor de verschillende klasbubbels. Terwijl het eerste, derde en vijfde middelbaar niet meer naar school mochten sinds maart, geldt vanaf volgend schooljaar geen prioriteit meer voor bepaalde leerjaren. Elk leerjaar kan dan twee dagen per week naar school.

Bij een tweede golf gaat het onderwijs niet meer in lockdown. Bij code rood blijven de basisscholen volledig open. Voor het middelbaar zou dezelfde regeling gelden als bij code oranje, maar met strengere veiligheidsvoorschriften.

Het voorstel gaat uit van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de GEES, de expertengroep die zich buigt over de exitstrategie. Het is afgetoetst met de Franstalige en Duitstalige onderwijsministers. Dinsdag kreeg het brede onderwijsveld, zoals de koepels en de sociale partners, het plan voorgelegd. Zij koppelen terug naar hun achterban. Woensdag wordt het geheel afgeklopt door de Nationale Veiligheidsraad.

Vrije keuze

De vraag is of de scholen wel willen openblijven als de epidemie weer opflakkert. Kleuterscholen en lagere scholen mogen momenteel volledig open, maar veel scholen kiezen ervoor striktere regels te hanteren en de deuren beperkt te openen. Van de lagere scholen koos maar een op de drie voor een volledige heropening volgens een steekproef van de Vlaamse onderwijsinspectie. Een derde van de scholen haalt niet eens de helft van de lestijd voor alle leerjaren. 

De grote verschillen tussen scholen is het gevolg van de snelle verandering van de overheidscommunicatie. Midden maart moesten alle scholen volledig dicht. Vanaf midden mei konden het eerste, tweede en zesde leerjaar en het zesde middelbaar terug naar de klas. Eind mei werd met het Vlaamse onderwijsveld beslist ook het tweede en vierde middelbaar naar de klas te halen. Alle leerlingen van de basisschool waren opnieuw welkom, maar in de lagere school bleven strikte regels van social distancing gelden, waardoor in de praktijk nog steeds met een beurtrol moest worden gewerkt.

Dat plan werd een paar dagen later alsnog versoepeld. Daardoor konden de basisscholen weer volledig open. De vakbonden reageerden furieus, omdat het onduidelijk was of de heropening virologisch te verantwoorden was. Verwacht wordt dat scholen nu maximaal voor een heropening kiezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud