Bedrijven willen uniefopleidingen niet financieren

©BELGA

Koepelorganisaties Agoria, Unizo en het NSZ kanten zich tegen het idee om bedrijven via een opleidingsfonds te laten betalen voor studies in het hoger onderwijs. De technologiefederatie lanceert een tegenoproep: 'Haal de inkomsten uit permanente vorming'.

'De universiteiten moeten de rekening niet doorschuiven', zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van technologiefederatie Agoria. Hij haalt uit naar het voorstel van de Antwerpse rector Alain Verschoren. 'Het bedrijfsleven moet niet structureel tussenkomen in de reguliere opleidingen in het secundair onderwijs of het hoger onderwijs. Wij zien het niet zitten om bij te dragen via een opleidingsfonds.'

De Pril vindt het voorstel zelfs ongepast: 'Iedereen moet de tering naar de nering zetten. Het hoger onderwijs moet wegens besparingen de factuur niet doorschuiven naar de student of naar het bedrijfsleven'.

Permanente vorming

Agoria lanceert alvast een tegenvoorstel. 'Als studenten afgestudeerd zijn, dan moeten ze zich continu blijven bijscholen door de vele technologische wijzigingen', zegt De Pril. 'Ik stel voor dat de universiteiten daar inkomsten in gaan zoeken. Permanente vorming wordt de grote uitdaging de komende jaren, omdat de loopbaan van werknemers steeds langer wordt. Wij zijn vragende partij om samen met de universiteiten in dialoog zulke programma's aan te bieden.'

Ook de zelfstandigenorganisaties Unizo en het NSZ zijn niet te vinden voor het voorstel van Verschoren. 'Zomaar geld pompen in een opleidingsfonds, zonder enige vorm van samenwerking of zonder te weten wat met het geld gebeurt, daar passen we voor. We tekenen niet in op een blanco cheque', stelt Unizo in een reactie. Ook het NSZ ziet een bijdrage aan een opleidingsfonds niet zitten. Dat is een extra opleidingbelasting, zo klinkt het, terwijl kmo's sowieso al een pak belastingen betalen. 

De commotie over de financiering van het hoger onderwijs blijft voortduren nadat vorige week in de marge van het Vlaamse regeerakkoord uitlekte dat de dotatie aan de universiteiten zal verminderen. De universiteiten zullen dus moeten besparen, ofwel meer inkomsten halen bij de student, via een verhoging van de inschrijvingsgelden, of door een bijdrage van de bedrijven. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud