Bedrijven zoeken vijfde meer mensen dan jaar geleden

De Vlaamse bedrijven zijn almaar harder op zoek naar medewerkers. Maar niet in de bouw en ook niet voor dienstenchequeschoonmaaksters.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) zoekt op dit moment werk voor 42.111 mensen. Dat is het aantal openstaande vacatures dat de dienst eind juli telde.

De ziekenhuizen zoeken 761 verpleegkundigen, de industriële bedrijven meer dan 800 mecaniciens om machines te onderhouden. De horeca is op zoek naar 189 barmannen en -vrouwen en meer dan 400 kelners.

De 42.111 openstaande vacatures liggen iets boven het gemiddelde van de jongste tien jaar. Maar zijn nu ook niet meteen een record. In 2011, toen de bedrijven herstelden van de recessie van 2009, werd in Vlaanderen veel meer personeel gezocht.

Toch zit de trend goed. In juli ontving de VDAB 20.102 vacatures van bedrijven, wat een vijfde meer is dan in juli 2013. De voorbije twaalf maanden kreeg de instelling 245.388 vacatures binnen, wat een tiende meer is dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Achter die Vlaamse trend gaan grote verschillen schuil. In de provincie Antwerpen en in het Leuvense zijn er minder nieuwe vacatures dan een jaar geleden. In de regio Vilvoorde, het westen van Limburg en heel West-Vlaanderen zijn er een pak meer.

Ook tussen de sectoren zijn er grote verschillen. De textielbedrijven, de chemiesector en de horeca zoeken meer mensen dan een jaar geleden.

Maar twee grote werkgevers - de dienstenchequebedrijven en de bouw - doen het minder goed. Vanuit de bouwbedrijven kwamen er de voorbije twaalf maanden 11 procent minder vacatures binnen bij de VDAB. De bemiddelingsdienst wijt dat aan de zware concurrentie van buitenlandse bouwbedrijven, die in Vlaanderen actief zijn. Toch zoeken de Vlaamse bouwbedrijven nog altijd meer dan 3.700 bouwvakkers en technici.

Ook de dienstenchequebedrijven zijn over hun hoogtepunt, al hebben ze nog altijd meer dan 2.100 vacatures openstaan. De voorbije jaren leek er geen maat te staan op de populariteit van de dienstencheques, maar in het eerste halfjaar botsten ze dan toch tegen een plafond.

Belgische gezinnen gebruiken op dit moment iedere maand ongeveer 10 miljoen dienstencheques om hulp te betalen in hun huishouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud