Beke wijst naar labo's voor trage contactopsporing

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. ©Photo News

Tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement wees Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke naar de labo's als verantwoordelijke voor de trage contactopsporing.

'We moeten een onderscheid maken tussen de contactopsporing en het voortraject. Als het te lang duurt, gaat het vaak over dat voortraject: de staalafname, het bekendmaken van de uitslag, het aanmaken van het patiëntdossier om over te maken aan de databank en het opmaken van een werkorder voor ', zei Wouter Beke (CD&V).

Enkel voor dat laatste aspect is Vlaanderen verantwoordelijk. De mediaanduur daarvan neemt 5 uur in beslag, terwijl het hele voortraject samen 54 uur in beslag neemt. Volgens Beke kan de overheid dus weinig doen om de doorlooptijd te versnellen. Eenmaal bij de callcenters, wordt 67 procent van de personen binnen 24 uur bereikt.

De snelheid van labo's is een cruciaal gegeven en daar is ruimte voor verbetering. Helaas heeft de contactopsporing weinig greep op dat voortraject.
Wouter Beke
Vlaams minister van Welzijn

Sinds kort is er een regel dat labo's hun gegevens binnen het uur moeten overmaken, anders riskeren ze een vermindering van terugbetaling van de test. Een derde van de labo's zou binnen het uur afleveren, nog eens een derde doet dat binnen vier uur.

'De snelheid van labo's is een cruciaal gegeven en daar is ruimte voor verbetering. Helaas heeft de contactopsporing weinig greep op dat voortraject', zei Beke. Hij verwees naar problemen in Kortrijk en roept de lokale besturen op de laboratoria aan te sporen snel werk te leveren.

Samenwerking lokale besturen

Eind vorige week werd Beke opgeroepen om zich te verantwoorden voor de mank lopende contactopsporing. Dat lokale besturen die zelf in hand wilden nemen maar bij het Agentschap Zorg en Gezondheid op een njet stuitten, leidde tot onvrede in het parlement. Maandag gaf Beke toe. Lokale besturen kunnen dan toch participeren, volgens drie scenario's.

21
uitbraken woon-zorgcentra
In 21 woon-zorgcentra zijn op dit moment uitbraken.

In eerste plaats spelen ze een rol hij het sensibiliseren en het ondersteunen bij het zoeken naar clusters. Zelf mensen opbellen kan ook, maar om de kwaliteit te verzekeren gelden strenge voorwaarden. Besturen hebben via de medisch expert van de lokale zorgraden toegang tot individuele patiëntgegevens. Hoewel die expert beroepsgeheim heeft, blijven er vragen over hoe de privacy gewaarborgd kan blijven.

Ook over de handhaving van de verplichte quarantaine blijft er grote onduidelijkheid. Ruim 1.200 quarantaineattesten zijn al afgeleverd. Mensen die een bevel tot thuisisolatie negeren, moeten daarvoor bestraft kunnen worden, maar daarvoor zou nog extra wetgeving nodig zijn. Beke roept de lokale besturen op te helpen bij goede sensibilisering en ondersteuning van kwetsbare personen die in quarantaine moeten.

Woon-zorgcentra

Tijdens de zitting kwamen ook vragen over hoe vermeden wordt dat het virus de woon-zorgcentra weer binnensluipt. Volgens cijfers die Beke uiteenzette, zijn er al in 21 woon-zorgcentra uitbraken. Dat betekent dat er minstens twee besmettingen bij de bewoners zijn. Vlaanderen telt zo'n 800 rusthuizen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud