Advertentie

Bijna 5.000 Vlaamse leerlingen besmet

©Photo News

In de periode tussen 12 en 25 oktober hebben de centra voor leerlingenbegeleiding 4.946 besmettingen vastgesteld. Twee weken eerder waren dat er nog bijna drie keer minder.

In de afgelopen twee weken hebben 4.964 leerlingen positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit de nieuwe gegevens van de CLB's die minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekendmaakt. Het gaat om een stijging van liefst 177 procent ten opzichte van de tweewekelijkse periode ervoor, toen 1.795 leerlingen besmet waren.

De forse stijging komt niet onverwacht. De CLB's gaven al aan dat de stijging van het aantal besmettingen in de samenleving zich ook uitte bij de schoolgaande jeugd. Afgelopen weekend gingen de alarmbellen af bij twaalf vooraanstaande experts, waaronder Erika Vlieghe en Marc Van Ranst. Zij zetten Weyts onder druk om extra maatregelen te nemen in het onderwijs, waaronder een verlengde herfstvakantie.

Ook bij het personeel is de stijging opvallend: 1.612 personeelsleden, goed voor 1 procent van de leerkrachten, is besmet. Daar gaat het bijna om een verviervoudiging van de aantallen van de periode tussen 28 september en 11 oktober.

Weyts blijft benadrukken dat de aantallen lager liggen dan de algemene coronacijfers en dat de besmettingen vooral opgelopen zijn buiten de schoolmuren. Er worden nog altijd weinig clusters gedetecteerd op de scholen.

'De verlengde herfstvakantie komt op het juiste moment voor de scholen', zegt Weyts. 'We dringen nu de sociale contacten terug, zodat de curve kan dalen en we er weer beter voor staan als de scholen opnieuw open gaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud