Bijna 80 groenestroomprojecten krijgen Vlaamse steun

Vlaamse overheid geeft voor 4 miljoen euro investeringssteun aan zonnepaneelinstallaties. ©Photo News

Een call voor groene stroom is een succes geworden, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). 'Voor minimale steun wordt maximaal groene energie geproduceerd', luidt het.

In Vlaanderen worden niet langer automatisch groenestroomcertificaten toegekend voor middelgrote zonne- en windprojecten, maar wordt een call georganiseerd. De projecten die met de minste steun de meeste groene stroom produceren, krijgen dan steun.

'Dit nieuwe steunsysteem mist zijn doel niet. Met het beschikbare budget kunnen we meer groene stroom produceren en boeken we meer klimaatwinst zonder het te voelen in onze energiefactuur', zegt minister Demir.

Met het beschikbare budget kunnen we meer groene stroom produceren en boeken we meer klimaatwinst zonder het te voelen in onze energiefactuur.
Zuhal Demir
Vlaams minister van Energie

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) organiseerde tussen 17 mei en 3 juni de eerste call groene stroom. In drie weken zijn 90 projecten ingediend, die samen bijna 7,5 miljoen steun aanvroegen. Er zijn 79 projecten weerhouden en gerangschikt in volgorde van de steun die ze vragen per megawattuur groenestroomproductie. In totaal maakte Demir 5 miljoen euro vrij voor de projectoproep.

Zonnepanelen

Specifiek voor zonnepaneelinstallaties haalden 59 aanvragen het. Ze kregen samen 4 miljoen euro investeringssteun voor een vermogen van 33.000 kWp, wat overeenkomt met 8.250 gezinsinstallaties. De winnende biedingen gaan van 3,21 euro steun per MWh tot 15 euro per MWh. Daarmee zitten ze ver onder het vastgelegde maximum van 22 euro per MWh, de productiesteun uit het groenestroomcertificatensysteem dat in het verleden voor dergelijke projecten werd voorzien.

Midden september wordt een tweede call georganiseerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud