Advertentie

Binnenkort ook GAS-boetes voor snelheidsovertredingen

Steden en gemeenten mogen vanaf 1 februari GAS-boetes uitschrijven voor lichte snelheidsovertredingen op plaatsen waar maar 30 of 50 kilometer per uur gereden mag worden. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wil de Vlaamse steden en gemeenten een extra hefboom geven om de verkeersveiligheid te bevorderen. Vanaf 1 februari mogen ze kleine overtredingen beboeten met een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-boete).

'We geven hen extra mogelijkheden om gericht te handhaven in zones met snelheidslimieten van 30 en 50 km per uur, zeker als het om schoolomgevingen en stads- of dorpskernen gaat', zegt ze.

Het mag enkel gaan om zones 30 en 50 en om snelheidsovertredingen van maximaal 20 km per uur.

Er gelden wel een aantal voorwaarden. Het mag enkel gaan om zones 30 en 50 en om snelheidsovertredingen van maximaal 20 km per uur. Daarnaast moet de overtreding vastgesteld worden door een automatisch toestel dat gefinancierd is door de lokale overheid.

1,3 miljoen processen-verbaal

In de eerste helft van 2020 zijn in Vlaanderen meer dan 1,3 miljoen processen-verbaal voor overdreven snelheid opgesteld. In een kwart van de gevallen gaat het om snelheidsovertredingen in een zone 50 en in bijna 5 procent van de gevallen om overtredingen in een zone 30. De handhaving van die snelheidsregels is al langer een probleem omdat de politie niet altijd aanwezig kan zijn.

Steden en gemeenten die vanaf februari 2021 gebruik willen maken van het systeem, moeten hun GAS-boetereglement aanpassen. Op de website www.vlaanderen.be komt er volgens Peeters een checklist waarmee ze kunnen nagaan of het systeem voor hen de moeite is.

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) juicht de maatregel toe. 'Een verkeersbeleid staat en valt met een handhavingsbeleid. Door de lokale besturen de mogelijkheid te geven boetes uit te schrijven voor lichte snelheidsovertredingen zal veel meer gehandhaafd worden dan nu het geval is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud