Advertentie
Advertentie

Borgloon en Tongeren fuseren tegen 2025

Het Ambiorix-standbeeld in het centrum van Tongeren. ©© De Meester Johan

De steden Borgloon en Tongeren hebben de eerste stappen naar een fusie gezet. Tegen 1 februari 2025 moet zo de vierde stad van Limburg ontstaan.

Na Oudsbergen (Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode) en Pelt (Neerpelt en Overpelt) is de provincie Limburg straks nog een fusiegemeente rijker. De stadsbesturen van Borgloon en Tongeren maakten dinsdagochtend hun fusieplannen bekend, net zoals Bilzen en Hoeselt dat voor de zomer al deden. Zij mikken ook op een fusie tegen begin 2025.

Voor Tongeren (31.223 inwoners) en Borgloon (11.118 inwoners) is de volgende stap de voorlegging van de fusie aan de beide gemeenteraden. Als die groen licht geven, kunnen de stadsdiensten alles in goede banen leiden. De burgemeester willen 'niet zoeken naar een kunstmatige benaming' voor de fusiestad, waardoor Tongeren-Borgloon of Borgloon-Tongeren grote kanshebbers lijken.

Schuldovername

Met samengeteld 42.341 inwoners geldt de fusiegemeente binnenkort als de vierde stad van Limburg. Qua oppervlakte zal de samensmelting van Tongeren en Borgloon de grootste regionale centrumstad van Limburg opleveren, voor Sint-Truiden en na de centrumsteden Hasselt en Genk. De nieuwe gemeente zal liefst 30 deelgemeenten tellen.

De Vlaamse regering stimuleert gemeentefusies middels een systeem van schuldovername. Bij de fusie tussen Tongeren en Borgloon zou de schuldovername op 21.170.500 euro uitkomen. Tijdens de voorbije legislatuur waren er al zeven vrijwillige fusies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud