Advertentie
nieuwsanalyse

Bosblunder verscheurt Vlaamse regering

'Ongezien en oncollegiaal' noemt Joke Schauvliege de aankondiging van regeringsleider Geert Bourgeois dat de boskaart weg moet. ©Photo News

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) trekt de omstreden boskaart van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) onverwacht in. Schauvliege noemt de demarche 'ongezien en niet-collegiaal'. Ook haar collega Hilde Crevits was zeer kritisch over Bourgeois.

De boskaart tekent sommige industrie-, bouw- en recreatiegebieden in als bosgebied om meer bossen in Vlaanderen te beschermen tegen de kap. 

De Vlaamse boskaart had het eindpunt moeten zijn van een discussie die ruim 20 jaar aansleept. Maar door serieel geblunder staat de Vlaamse regering met de billen bloot. Hoewel de coalitiepartners CD&V, N-VA en Open VLD vorig jaar geruisloos al een akkoord sloten over de invulling en de bescherming van 12.500 hectare kwetsbare bossen, sloeg de vlam deze week in de pan toen de implicaties ervan duidelijk werden.

Blinde paniek

De steekvlam was de online publicatie van de ‘boskaart’ - de concrete invulling van de criteria in een Vlaams decreet - in het kader van een openbaar onderzoek. Inzage van de kaarten leidde tot blinde paniek bij bedrijven en burgers, vooral in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Zij stelden vast dat hun lap bouw- of industriegrond plots opnieuw ingetekend stond als bos, met grote gevolgen voor de waarde van hun grond.

Hoewel de coalitiepartners CD&V, N-VA en Open VLD vorig jaar geruisloos al een akkoord sloten over de invulling en de bescherming van 12.500 hectare kwetsbare bossen, sloeg de vlam deze week in de pan toen de implicaties ervan duidelijk werden.

Tegelijk waarschuwden de Vlaamse Confederatie Bouw, de zelfstandigenorganisatie Unizo en de Boerenbond dat tienduizenden mensen de waarde van hun eigendom zouden zien verdampen. Binnen het openbaar onderzoek hadden mensen nog de kans om bezwaar aan te tekenen. Bovendien konden ze bij de Vlaamse overheid een claim tot schadevergoeding indienen, maar hun grond zou sowieso minder waard worden. Maar het spel zat op de wagen. De politieke fall-out was al snel niet meer te overzien.

Iedereen handen af

Door het protest trokken lokale burgemeesters en parlements- leden van de meerderheidspartijen CD&V en Open VLD hun handen af van de kaart. In een mum van tijd sprongen alle coalitiepartijen, de N-VA incluis, van het zinkende schip.

Zonevreemde bossen

Het politiek gebakkelei gaat over 12.500 hectare extra kwetsbaar bos dat bescherming krijgt tegen kap, op een totaal van 65.000 hectare zonevreemde bossen. Die naam betekent dat ze op de ruimtelijke plannen ingetekend staan als bouwgrond, kmo- en industriezone ofrecreatiegebied. De zonevreemde bossen zijn samen goed voor bijna een derde van alle Vlaamse bos, 185.000 hectare.

Met het kapseizen begon ook het politiek zwartepieten. Open VLD en CD&V wezen met een beschuldigende vinger naar Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA), de grote roerganger van het bosakkoord. Zij vonden dat hij als een fetisj klopte op het cijfer van 12.500 hectare, terwijl de kwaliteit van de bossen had moeten primeren.

Vandaele zei bij de goedkeuring vorig jaar dat hij de 12.500 hectare als een absoluut minimum beschouwde. Maar Vandaele speelde de bal door naar minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Volgens Vandaele hadden de minister en haar administratie er een potje van gemaakt door een kaart vol fouten af te leveren. ‘Percelen met bouwvergunningen op verkavelingen hadden er bijvoorbeeld nooit op mogen staan. Dat is onbegrijpelijk en onverdedigbaar’, klonk het. N-VA’er Vandaele zwaaide in het Vlaams Parlement zelfs nog met een bijl naar Schauvliege om zo snel mogelijk de knoop door te hakken over de bescherming van de bossen.

Maar Schauvliege kaatste de bal terug. Ze zei dat ze enkel de criteria had gevolgd die door het Vlaams Parlement waren opgelegd.

We creëren rechtsonzekerheid en onrust. Dat is nooit de bedoeling geweest.
Geert Bourgeois
Vlaams minister-president

Wegens het protest drongen CD&V en Open VLD tijdens de ministerraad vrijdagochtend aan op bijsturingen, maar Bourgeois hapte niet toe. De N-VA trekt in dit dossier al lang de groene kaart.

Démarche Bourgeois

Pas ’s middags kondigde Bourgeois aan dat hij de boskaart intrekt. ‘We creëren rechtsonzekerheid en onrust. Dat is nooit de bedoeling geweest’, zei de regeringsleider. ‘De bosambities van deze regering blijven, maar de manier waarop moeten we herbekijken.’

Schauvliege wist van niets. Bovendien is het niet de eerste keer dat Bourgeois haar terugfluit. Eerder deed de N-VA dat ook al over de Belgische klimaatonderhandelingen. De CD&V-minister beet meteen fel van zich af. Ze noemde de demarche van Bourgeois ‘ongezien en niet-collegiaal’. ‘Toen ik als enige kanttekeningen maakte bij de geplande bosbescherming werd ik als een bosbarbaar weggezet. Ik ben blij dat de redelijkheid nu is teruggekeerd.’ Ze noemde de demarche van de N-VA een ‘bocht van 180 graden’.

'Paniekvoetbal'

Dit is ongezien en niet-collegiaal.
joke schauvliege
Vlaams minister van Leefmilieu

Volgens CD&V speelt de N-VA ‘paniekvoetbal’. CD&V is allesbehalve opgezet met de soloslim van Bourgeois, die de oppositie beschouwt als een ‘motie van wantrouwen’ tegen Schauvliege. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten juichte dat ‘het gezond verstand zegeviert’.

Inhoudelijk zitten de coalitiepartners op dezelfde lijn, ook al gaat dit dossier - waar al twintig jaar over wordt gebakkeleid - daarmee terug naar af. Maar de onhandige aanpak van Bourgeois heeft nieuwe barsten geslagen in het onderlinge vertrouwen en in het imago van zijn regering. De kans is klein dat er nog voor de verkiezingen een oplossing komt voor de kwetsbare bossen, hoewel ze een onderdeel zijn van het regeerakkoord.

De Zevende Dag

Het politieke zwartepieten blijf doorgaan. Dat bleek ook nog eens tijdens het wellles-nietes debat in De Zevende Dag. Hoe het nu concreet verder moet, weet blijkbaar niemand.

Later op de dag verklaarde minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vooral zwaar ontgoocheld te zijn over haar premier Geert Bourgeois. 'Dit heeft hij nooit eerder gedaan. Ik hoop echt dat dit eenmalig is'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud