Bourgeois: 'Deze regering heeft geen alternatief'

De nieuwe Vlaamse regering ©BELGA

Zaterdagnamiddag hebben de Vlaamse Parlementsleden het regeerakkoord van CD&V, N-VA en Open VLD met 89 stemmen tegen 29 goedgekeurd. Eerst mocht de oppositie nog kritiek spuien op het akkoord. 'Maar er is geen beter alternatief', verzekerde de nieuwe minister-president Geert Bourgeois. Op de concrete invulling van het beleid, blijft het wel wachten tot na het zomerreces.

Doorheen zaterdag voor- en namiddag hadden de parlementsleden fel gediscussieerd over het regeerakkoord dat de drie coalitiepartijen vorige week hadden voorgesteld. Vooral sp.a en Groen lieten zich tijdens dat debat sterk horen.

Groen stelde zich de vraag wat er zal gebeuren met het Oosterweeldossier. 'Wat als blijkt dat de overkapping bij het BAM-tracé niet mogelijk is', zei Hermes Sanctorum, die zich vooral afvroeg hoe het nu zit met de visie van Open VLD op het dossier. 'Ik zal kort zijn', antwoordde Bart Tommelein (open VLD) op die vraag. 'We zullen zien.' Meer duidelijkheid zal dus pas na het zomerreces volgen.

Sp.a vreest dan weer voor een factuurregering, die de Vlaming veel geld zal kosten. De partij had het onder meer over de inschrijvingsgelden. Maar de nieuwe minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die na afloop mocht reageren, zegt dat de rekensommetjes die nu heer en weer werden gestuurd, nergens op slaan.

'Tijdens de Septemberverklaring gaan wij pas in detail onze begroting aan dit huis voorstellen', zei hij. 'Deze regering heeft nog geen begroting moeten opmaken. Maar dat betekent niet dat het akkoord geen budgettaire onderbouw heeft. Er is een evenwichtig programma uitgetekend.'

Wat niet in akkoord staat

'Ik had gehoopt dat dit debat ging gaan over wat er in het regeerakkoord staat', besloot Bourgeois, 'Maar ik heb een oppositie gehoord die het vooral gehad heeft over wat er niet in het akkoord staat. Dit doet mij vermoeden dat er gebrek is aan gefundeerde tegenargumenten.'

Hoe dan ook blijft het wachten tot na het zomerreces op concrete bedragen over bijvoorbeeld de inschrijvingsgelden en Oosterweel.   

Pas herverkozen parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) mocht de zitting in het Vlaams Parlement afsluiten. Hij wenste alle parlementsleden een korte zomer toe zonder smartphone en social media. 'Als ik iemand op vakantie een tweet zie versturen, zal ik die op de vingers tikken', sloot hij met een humoristische noot af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud