Advertentie

Bourgeois I gooit socialisten uit cockpit Vlaamse overheid

Ex-NMBS-baas Marc Descheemaecker duikt nu op bij De Lijn ©BELGA

Op de laatste ministerraad voor de kerstvakantie heeft de Vlaamse regering - waar ze kon - de socialisten uit topfuncties bij de Vlaamse overheid gegooid.

Bourgeois I heeft gisteren zonder veel ruchtbaarheid groen licht gegeven voor meer dan 180 benoemingen voor raden van bestuur van overheidsinstellingen, adviesraden of regeringscommissarissen. De rode draad doorheen al die beslissingen is dat wie er de voorbije jaren in zat op voordracht van de socialisten verdwijnt.

Dat komt omdat in de vorige Vlaamse regering CD&V de grootste was, gevolgd door de sp.a en deN-VA. Nu domineert de N-VA, gevolgd door CD&V en Open VLD. Het gevolg is dat vaak socialisten de plaats moeten ruimen voor liberalen, maar vooral dat de N-VA haar greep op de Vlaamse overheid versterkt.

In de vorige regering mocht CD&V met Luc Van den Brande de voorzitter van de VRT leveren, de N-VA met aanvankelijk Danny Pieters en later Jef Roos die van de VDAB, en was De Lijn voor de sp.a. Van den Brande en Roos behouden hun mandaat, maar de N-VA zit met ex-spoorbaas Marc Descheemaecker nu ook De Lijn voor.

VRT

De enige uitzondering in de benoemingspuzzel is de VRT. Het cultuurpact bepaalt dat de raad van bestuur een weerspiegeling moet zijn van het Vlaams Parlement, niet van de regering. Maar terwijl minister Ingrid Lieten (sp.a) vijf jaar geleden VUB-professor Caroline Pauwels aanstelde als regeringscommissaris bij de VRT, neemt ondernemer en ex-LDD-politicus Rudi De Kerpel die taak over.

Bij de N-VA wordt Matthias Storme voorzitter van de Vlaamse Regulator voor de Media. In de raad van bestuur van de VRT behouden voor de N-VA Eric Defoort en Ellen Van Orshaegen hun zitje, maar krijgen ze het gezelschap van Nico Moyaert en Véronique Matthys. De Voerense burgemeester Huub Broers (N-VA) gaat naar de Vlaamse Landmaatschappij.

Heel vaak worden ex-parlementsleden of -boegbeelden opgepikt. Bij CD&V komt Leo Delcroix in de raad van bestuur van de NV Scheepvaart. Johan Sauwens, op 25 mei niet herkozen, wordt bestuurder bij De Lijn. De West-Vlaamse Bercy Slegers, op25 mei niet herkozen, wordt toezichthouder op de PPS-scholenbouw. Sabine Poleyn (CD&V), op 25 mei niet herkozen, trekt naar Syntra. Jan Verfaillie, sinds 2012 geen CD&V-burgemeester van Veurne meer, wordt regeringscommissaris bij het exportagentschap FIT. Tom Dehaene, de zoon van wijlen Jean-Luc, gaat naar Waterwegen en Zeekanaal.

Heel regelmatig duiken ook (voormalige) woordvoerders op. Tom Ongena (Open VLD), woordvoerder van gewezen minister-president Bart Somers, wordt bestuurder bij Waterwegen en Zeekanaal. Philippe Heyvaert, destijds woordvoerder van Dirk Van Mechelen (Open VLD), en het voormalige liberale parlementslid Sofie Staelraeve gaan naar het IWT. Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) benoemt zijn  woordvoerster Eva Vanhengel bij de raad van bestuur van de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique.

Soske sjot

Met de benoemingsronde wordt de Vlaamse overheid verder gezuiverd van socialisten. De operatie ‘soske sjot’ is het opvallendst bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Daar verdwijnen de sp.a’ers Gunther Janssens, Hilde Reynvoet, Peter Renard en ondervoorzitter Karin Van Mossevelde uit de raad van bestuur. Van Mossevelde, die kabinetschef was van gewezen minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt, moet ook vertrekken als bestuurder bij De Lijn.

‘Wat ik daar van vind? U overvalt me een beetje. Ik weet nog van niets’, zei Van Mossevelde. ‘Blij ben ik hier niet mee, maar het verrast me ook niet. We zullen er overal uitvliegen. Dat is nu eenmaal hoe een gepolitiseerde overheid werkt.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud