Bourgeois stuurt Denys weer naar Denderleeuw

Erna Scheerlinck, Koen D'Haenens en Jan De Dier (vlnr) van N-VA ©BELGA

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) geeft de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys een nieuwe bemiddelingsopdracht om de situatie in Denderleeuw te deblokkeren. Dat verklaarde hij op Radio 1. Denderleeuw heeft wel een nieuwe gemeenteraad, maar nog altijd geen burgemeester.

In Denderleeuw is de nieuwe gemeenteraad verkozen, met de steun van het Vlaams Belang. De extreemrechtse partij steunt er een minderheidscoalitie van de N-VA en CD&V. Er is echter nog geen akkoord over het burgemeesterschap.

'Dit is geen goede zaak voor de bestuurbaarheid', zei Bourgeois in 'De ochtend'. Daarom zal de minister de gouverneur een nieuwe bemiddelingsopdracht geven, zoals hij eerder al deed in december. 'Ik vind het mijn taak dit te blijven proberen', zei de minister. Als alles mislukt moet Bourgeois zelf een burgemeester aanduiden. 'Ik zal dan een burgemeester benoemen buiten de raad, maar dat is zeer uitzonderlijk. Die burgemeester zou in de gemeenteraad zitten met een raadgevende stem.'

Op 14 oktober kregen CD&V en de N-VA in Denderleeuw samen elf zetels toegewezen, evenveel als een blok van s.pa/Open en Open VLD Plus. Onvoldoende voor een meerderheid, waardoor Vlaams Belang met drie zetels de sleutel in handen kreeg.

Als er geen meerderheid is, schrijft de procedure voor dat een geheime stemming in de gemeenteraad moet beslissen over een voorzitter en de schepenen. De kandidaat-gemeenteraadsvoorzitter van het blok CD&V en N-VA haalde het met 14 stemmen tegen 11. Met de steun van Vlaams Belang werd de N-VA'er Geert van Cauter verkozen tot voorzitter van de gemeenteraad. Jan De Dier (N-VA) werd met 14 stemmen op 25 verkozen tot eerste schepen, tegenover 11 stemmen voor ontslagnemend burgemeester Jo Fonck (sp.a).

Nu moet er nog een akkoord komen over het burgemeesterschap. De Dier (N-VA) vroeg sp.a-Open of Open VLD Plus de nodige twee handtekeningen te leveren voor de functie. Geert Van Schelvergem (Open VLD Plus) zal die vraag 'met zijn fractie bespreken'. Voor Jo Fonck is de vraag niet bespreekbaar in zijn sp.a-Open fractie. Fonck vindt de stemming vanuit democratisch oogpunt 'zeer betreurenswaardig'.

Minderheidsbestuur

Vlaams Belang sprak zijn voorkeur uit voor het rechtse blok van CD&V en N-VA, maar een bestuursakkoord sluiten met de extreemrechtse partij zou betekenen dat het cordon sanitaire rond het voormalige Vlaams Blok doorbroken wordt. Vanuit de nationale partijbesturen kwam een duidelijk signaal dat een bestuursakkoord met Vlaams Belang niet gesmaakt zou worden. Ook de formule van gedoogsteun kon op weinig enthousiasme rekenen. 

'Het cordon sanitaire is niet doorbroken', menen de Denderleeuwse CD&V en N-VA. 'We hebben geen handtekeningen van Vlaams Belang nodig gehad en sloten met hen ook geen bestuursakkoord', zei N-VA-lijsttrekker Erna Scheerlinck. 

'Het enige dat Vlaams Belang heeft gedaan, is een bolletje kleuren op een geheime stemming. Daarbij stemmen ze op wie ze willen en dat kunnen ze al twintig jaar doen overal in Vlaanderen.'  Zowel Scheerlinck als lokaal N-VA-voorzitter en OCMW-voorzitter Koen D'Haenens zegt dat er niet met het Vlaams Belang is gepraat. 'We hebben altijd gezegd dat we het cordon niet doorbreken.'

Reacties

De interpretatie dat het cordon sanitaire niet doorbroken is, wordt lang niet door iedereen gedeeld, onder meer niet door Groen-voorzitter Wouter Van Besien noch door politicoloog Dave Sinardet.

Dat dit kon gebeuren zonder dat de partijvoorzitters Wouter Beke (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) hun veto stelden, toont dat beide partijen het niet meer nauw nemen met de basisbeginselen van het cordon sanitaire, vindt Van Besien. 'Ik vraag hen klaarheid te scheppen over hun strategie voor de moeder aller verkiezingen in 2014. Zullen zij dan ook de optie openhouden om eventueel te besturen met gedoogsteun van de racistische partij Vlaams Belang?'

Vlaams minister-president en CD&V-voorman Kris Peeters reageerde donderdagochtend in het radioprogramma 'De ochtend' ontgoocheld: 'Ik betreur wat daar gebeurd is.' Vrees voor de verkiezingen van 2014 is echter misplaatst, meent Peeters. 'Men moet zich geen zorgen maken over een eventuele Vlaamse regering met gedoogsteun. Vlaanderen heeft een stabiel beleid nodig, dat is niet mogelijk met gedoogsteun.'

Weyts

N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts is naar eigen zeggen verbaasd over de hysterie: 'Het is al meermaals gebeurd dat de traditionele partijen de steun van het Vlaams Belang gebruikt hebben, zelfs op nationaal niveau.' Weyts verduidelijkt dat sp.a en Open VLD in 2004 nooit hadden kunnen beslissen over de invoering van de provinciale kieskringenzonder 'de noodzakelijke steun' van het Vlaams Belang.

Momenteel gaan de traditionele partijen zelfs nog verder in hun samenwerking met het VB, hekelt Weyts, 'soms zelfs door het delen van mandaten in de OCMW- en politieraad'. Zelf heeft de N-VA in Denderleeuw nooit gehengeld naar de steun van het VB, 'laat staan dat er ooit een tegenprestatie geboden zou zijn', zegt Weyts. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud