Bourgeois valt 'rood' beleid Di Rupo aan

Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA)

'Als Elio Di Rupo Zuid-Europese socialistische maatregelen wil invoeren, is dat zijn keuze. Maar het is niet de keuze van de Vlamingen.' Dat zegt de Vlaamse viceminister-president, Geert Bourgeois (N-VA), in een interview met De Tijd. Het sluit aan bij de waarschuwing van Bart De Wever dat Vlaanderen niet ver staat van 'een democratische revolutie'.

Geert Bourgeois, de oprichter van de N-VA en eerste stuurman van de Vlaamse regering, geeft de Vlaamse ondernemers overschot van gelijk dat ze in opstand komen tegen de regering-Di Rupo. 'Die kritiek is heel terecht. Het aantal faillissementen is bijzonder groot, de export komt in het gedrang, er is een toenemende loonkostenhandicap tegenover Duitsland', aldus Bourgeois.

'Als Elio Di Rupo Zuid-Europese socialistische maatregelen wil invoeren, is dat zijn keuze. Maar het is niet de keuze van de Vlamingen. De hervormingen komen er niet of gaan te traag. De Vlaamse regering doet het goed, maar mist enkele essentiële hefbomen om de welvaart te garanderen. Die hefbomen zijn fiscaliteit, de sociale zekerheid, de loonkosten en het arbeidsmartkbeleid. Dat is harde noodzaak', zegt Bourgeois.

Meteen geeft een N-VA-topper voor het eerst concreet aan wat er precies bedoeld wordt met 'confederalisme'. De strijd om een eigen fiscaliteit, sociale zekerheid en arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen, wordt volgens Bourgeois de inzet van de 'moeder aller verkiezingen' in 2014. 'N-VA moet dan de sterke factor zijn in Vlaanderen die de leiding kan nemen in die hervormingen. Dat zal een cruciaal moment zijn. Veel Vlamingen beseffen dat ook', meent Bourgeois.

Het sluit aan bij een interview van Bart De Wever tegenover het Franse persagentschap AFP, waarin hij waarschuwt dat 'een democratische revolutie in Vlaanderen niet veraf is'. Volgens De Wever wil Vlaanderen de Duitse weg volgen, 'die van de hervormingen'. Wallonië zit volgens de N-VA-kopman meer op de Latijnse golflengte, 'die van François Hollande, die blijft pleiten voor meer uitgaven'.

Die breuklijn vertaalt zich in goede resultaten voor de N-VA in de peilingen, merkt De Wever op. 'Vlaanderen wordt steeds meer gedomineerd door de N-VA.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud