Bourgeois wil strengere taaleisen stellen aan migranten

Geert Bourgeois, viceminister-president van de Vlaamse regering (N-VA) ( foto Belga) ©BELGA

De kennis van het Nederlands bij migranten moet beter. Dat vindt bevoegd Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA). Hij meent dat taalkennis van essentieel belang is om hun integratie en inburgering te doen slagen.

De Vlaamse regering gaat extra investeren in taallessen voor anderstalige nieuwkompers. Migranten moeten volgens Bourgeois op hun beurt een extra inspanning doen, zo schrijft De Standaard zaterdag.

Migranten van buiten de EU moeten nu al taallessen volgen. Daaraan hangt een inspannings-, maar geen resultaatsverbintenis vast. Nieuwkomers moeten zich engageren om 80 procent van de aangeboden lessen te volgen en riskeren een boete als ze dat niet doen. Maar ze moeten niet bewijzen dat ze het Nederlands onder de knie hebben via een test. Bourgeois (N-VA) vindt dat dit moet veranderen en dat vooral het niveau van de taalkennis omhoog moet.

Met de huidige aanpak halen de nieuwkomers een A1-basisniveau. 'Maar dat is onvoldoende om een cursus beroepsopleiding bij de VDAB te volgen. Dat vergt kennis van het Nederlands op het niveau van A2, van middelbaar onderwijs. Ik pleit voor het optrekken van die taalvereiste', zegt Bourgeois.

Hij heeft daarover geen politiek akkoord met zijn collega's binnen de Vlaamse regering. Wel is er een politieke consensus over een hervorming van de integratieaanpak door de Vlaamse overheidsdiensten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud