Advertentie
Advertentie

Boze boeren trekken spoor van blokkades door Vlaanderen

Een Waalse boerenactie woensdag in Ghislenghien, Henegouwen ©BELGA

In het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas is het protest van de Vlaamse boeren, die misnoegd zijn over onder meer de lage prijs van melk en varkensvlees, donderdagochtend met beperkte hinder van start gegaan. De lokale politie raadt bestuurders aan om de opritten en afritten van de E17 in Sint-Niklaas te vermijden. Ook in Eke zijn de acties gestart.

De Waalse boeren zorgden woensdagavond al voor verkeershinder in Henegouwen, vandaag voeren hun Vlaamse collega's acties op de op- en afritten van autostrades in Oost- en West-Vlaanderen.

De Vlaamse boeren, die misnoegd zijn over onder meer de lage prijs van melk en varkensvlees, voerden donderdagochtend actie in Oost-Vlaanderen. Omstreeks 9 uur verzamelden ze in Sint-Niklaas, waar strategische punten werden bezet. Daarmee wilden ze het verkeer op de E17 vertragen, zonder evenwel op de snelweg zelf te komen.

In Oost-Vlaanderen zijn na Sint-Niklaas ook de afritten van de E17 in De Pinte en Aalter afgesloten door het protest van de Vlaamse boeren. De actie verloopt momenteel zonder incidenten, zegt de lokale politie. De afrit De Pinte is in beide richtingen afgesloten, maar het verkeer op de E17 ondervindt weinig hinder. In Aalter is de afrit richting Oostende versperd, meldt het Verkeerscentrum.

Omstreeks 14.00 uur worden de boeren in Aalst verwacht. In West-Vlaanderen starten tussen 12 uur en 12.30 uur manifestaties aan de Dodengang in Diksmuide, aan de Noorderring in Ieper en in Lichtervelde, waar de E403 passeert.

De landbouwers zijn, net als hun Franse collega's, ontevreden over de prijzen die ze krijgen voor hun producten. Een overleg met bevoegd minister Willy Borsus (MR) leidde enkel tot de toezegging dat mogelijke oplossingen in samenwerking met de handel worden bestudeerd. Dat vinden de boeren niet voldoende.

De Waalse landbouwers hebben woensdagavond al geprotesteerd, in het Henegouwse Woelingen (Ollignies), een deelgemeente van Lessen. Daar werden banden in brand gestoken op rotondes en werd een filterblokkade georganiseerd op de A8.

De acties worden georganiseerd door het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), het kleinere en radicalere broertje van de grotere Boerenbond.

Frontvorming 

De landbouworganisaties van het zogeheten 'Agrofront' (Algemeen Boerensyndicaat, Boerenbond, Fédération Wallonne de l'Agriculture), de Fédération des Jeunes Agriculteurs, de Fédération Unie de Groupements d'Eleveurs et d'Agriculteurs en het Milcherzeuger Interessengemeinschaft werken aan 'een gemeenschappelijke analyse en een gemeenschappelijke eisenbundel in het belang van de inkomensstructuur van onze landbouwers, zowel op korte als op lange termijn'. Dat staat in een gemeenschappelijke mededeling van de organisaties na een vergadering donderdag in Brussel.  

Het doel van de organisaties blijft 'een prijs die zowel een vergoeding van kosten als van arbeid omvat'. Ze zullen dan ook samenwerken in voorbereiding naar de Europese landbouwraad voorzien op 7 september. De zes organisaties roepen samen bovendien de andere schakels in de agro-voedingsketen op, in het kader van het ketenoverleg, om mee te werken aan de economische duurzaamheid van onze land- en tuinbouwsector.

Dit zal gebeuren in het kader van het platform ketenoverleg. Daarenboven roepen ze, in afwachting van de antwoorden van de politiek, de consumenten op tot solidariteit in hun aankoopgedrag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud