Buitenlands PFAS-afval verbrand in Antwerpen

De fabriek van Chemours ligt in de buurt van Dordrecht. ©ANP

Het zwaarst vervuilde afval komt uit de Nederlandse chemiefabriek Chemours.

Uit cijfers van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) blijkt dat in een jaar tijd ruim 15.000 ton buitenlands afval met PFAS verbrand is in het Antwerpse afvalverwerkingsbedrijf Indaver.

'Zonder te weten hoeveel PFAS zo in de lucht komt', zegt Groen-parlementslid Mieke Schauvliege, die de cijfers opvroeg.

Het zwaarst vervuilde afval komt uit de Nederlandse chemiefabriek Chemours. In sommige leveringen afval uit Chemours worden extreem hoge PFAS-waarden gemeten volgens de cijfers van de minister, zegt Schauvliege. 

Volgens Demir bevindt de analysetechniek om te meten hoeveel PFAS in de rookpluimen van de fabriek zich nog in de ontwikkelingsfase en is er geen normenkader van toepassing voor PFAS in rookgassen. 'Want er is juridische onzekerheid over de terminologie, de analysetechniek en de normstelling', antwoordde ze op een vraag van Schauvliege.

Volgens Schauvliege hanteert Nederland wel een luchtemissienorm. 'Voor Chemours is bijvoorbeeld bepaald hoeveel PFAS mag worden uitgestoten.'

Volgens de Groen-politica geeft de Vlaamse regering 'veel te vaak eerst toestemming om onverwoestbare chemicaliën te lozen of uit te stoten in de lucht en gaat ze achteraf pas controleren of het ongezond is'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud