davos

Buitenlandse bedrijven creëren recordaantal jobs in Vlaanderen

Internationale bedrijven, waaronder het Japanse Kaneka dat zich in Westerlo vestigde, investeerden in 2017 2 miljard euro in België. ©Kaneka.be

Buitenlandse investeerders hebben vorig jaar in Vlaanderen 5.377 nieuwe jobs gecreëerd. Dat blijkt uit cijfers van het agentschap Flanders Investment and Trade (FIT).

Het gaat om een stijging van een kwart tegenover 2016 en het hoogste aantal in 15 jaar. In totaal investeerden buitenlandse bedrijven vorig jaar 2,08 miljard euro in 215 projecten in Vlaanderen. Dat is geen record, maar het is wel meer dan in 2016. Toen kende het aantal buitenlandse investeringen een dip door de terreuraanslagen van 22 maart in Brussel, al bleek die van korte duur.

Voorbeelden van nieuwe buitenlandse investeringen in Vlaanderen zijn de grotere productiesite van de oogmedicijnenmaker Alcon in Puurs, de fabriek van de ruimtevaartgroep Thales Alena Space in Hasselt en de uitbreiding van de Kempense fabriek van het Japanse chemiebedrijf Kaneka. Hoeveel banen individuele bedrijven hebben gecreëerd, maakt de Vlaamse overheid niet bekend.

Veruit de meeste investeringsdossiers komen uit de Verenigde Staten. Daarna volgen onze buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Onderzoekers

In vier van de tien gevallen gaat het om nieuwe investeringsprojecten. De rest van de buitenlandse investeringen betreft uitbreidingen van bestaande activiteiten en fusies en overnames. Buitenlandse ondernemingen investeren vooral in productie, logistiek en onderzoek en ontwikkeling.

‘Het toenemende aantal jobs in onderzoek en ontwikkeling is uiterst belangrijk’, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), ook bevoegd voor Buitenlandse Handel. ‘Dit is ook een vorm van verankering, zeker als de bedrijven samenwerken met onze onderzoeksinstellingen. Die trend is mee te danken aan het aantrekkelijke belastingregime voor onderzoekers.’

Bourgeois wil vandaag op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos met die cijfers CEO’s overtuigen in Vlaanderen te investeren. De brexit opent volgens hem extra opportuniteiten voor Vlaanderen als investeringslocatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud