Buitenlandse investeringen in Vlaanderen gehalveerd, maar projecten blijven op peil

©Jonas Lampens

Na twee uitzonderlijke jaren halveerden door corona de buitenlandse investeringen in Vlaanderen. Het aantal projecten en de tewerkstelling die volgt uit die investeringen bleven echter op peil. 'We blijven open for business', klinkt het bij het Vlaamse handelsagentschap FIT.

De buitenlandse investeringen in onze regio daalden het afgelopen jaar naar 2,39 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 5,2 miljard. Dat blijkt uit cijfers die Flanders Investment & Trade (FIT) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) donderdag voorstellen.

De daling van 3 miljard is, uiteraard, te wijten aan corona. 'De vooruitzichten van een diepe recessie zetten veel internationale ondernemingen ertoe aan geplande projecten te herbekijken', zegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder bij FIT.

Het handelsagentschap benadrukt dat 2018 en 2019 echter twee uitschieters waren, dankzij grote investeringen van de chemiebedrijven Borealis en Ineos. Het totale investeringsbedrag dat in 2020 naar Vlaanderen werd afgeleid ligt nog altijd boven het peil van 2017.

Via overschakeling naar webinars en digitale beurzen zette FIT in 2020 alle zeilen bij om investeerders over de streep te trekken. 'We blijven open for business', klinkt het. Het agentschap installeerde ook een intelligente zoekrobot, die online naar potentiële investeerders spoort. Voor die aanpak werd ze zelfs geloofd door de Europese Commissie.

Onderzoek en ontwikkeling

Het aantal investeringsprojecten bleef daardoor nagenoeg op peil en ook de jobs die voortkomen uit buitenlandse investeringen zakten amper. In 2019 waren 5.384 nieuwe jobs in Vlaanderen te linken aan buitenlandse investeringen, in 2020 4.717.

Opvallend is dat de jobcreatie gerelateerd aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling het afgelopen jaar verdrievoudigde van 300 naar bijna 900 jobs. 'Vlaanderen profileert zich als kennisgedreven economie met sterke kennisinstituten, universiteiten, ecosystemen, sterke opleidingen, enzovoort. Daardoor trekken we makkelijker buitenlandse investeringen in die sector aan', zegt Tillekaerts.

Nederland

Nederland was met 42 projecten in Vlaanderen het belangrijkste herkomstland voor investeringen in 2020. 20 procent van de investeerders is van Nederlandse afkomst. Onze noorderburen stoten de VS van de troon als grootste investeringspartner.

'De Nederlandse investeringen zijn bedoeld om de positie in de directe verkoop te sterken. Denk maar aan de uitbreiding van ketens als Jumbo of Albert Heijn. Ook logistieke bedrijven als PostNL versterken hier hun basis', zegt Tillekaerts.

Voor het tweede jaar op rij staat het VK op de derde plaats. Het wijst erop dat Britse exporteurs voor het ingaan van de brexit al voet aan wal wilden krijgen in Europa. Zo kunnen ze hun activiteiten op het continent verder ontplooien zonder te moeten voldoen aan handelsformaliteiten.

De Britse instroom is de reden waarom twee derde van de investeringen in Vlaanderen afkomstig zijn van bedrijven die hier voordien nog geen activiteit hadden. 'Het bevestigt de sterke positie van Vlaanderen als uitvalsbasis voor internationale expansie', zegt Jambon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud