Advertentie

Burgemeesters vechten om Vlaamse subsidiepot

De burgemeester van Geraardsbergen Guido De Padt (Open VLD). ©BELGA

Kleinere gemeenten stappen naar het Grondwettelijk Hof om meer geld uit het Gemeentefonds te halen. Ze vinden dat grote steden en de kustgemeenten met te veel van de Vlaamse subsidies gaan lopen.

De Geraardsbergse burgemeester Guido De Padt (Open VLD) is een van de initiatiefnemers voor de strijd tegen 'de systematische bevoordeling van 34 centrumsteden en 10 kustgemeenten bij de verdeling van de Vlaamse middelen'.

De liberaal verzamelde de steun van 18 andere Vlaamse steden en gemeenten en samen trokken ze naar het Grondwettelijk Hof. Ze vragen er de vernietiging van twee decreten van december 2016 die regelen hoe de Vlaamse subsidies worden verdeeld tussen de Vlaamse gemeenten.

Willekeur

'De 34 centrumsteden worden bevoordeeld, zonder rekening te houden met de evoluties op het vlak van de bevolkingscijfers, armoede, ruimtelijke evolutie,... van deze en andere gemeenten', vindt De Padt. Hij wijst er op dat ook de Raad van State, de VVSG en professor Filip De Rynck (UGent) uitten reeds ernstige grondwettigheidskritieken tegen de willekeurige en discriminerende verdeling van de subsidiepot.

Zo krijgen grote centrumsteden als Gent (1.257 euro), Antwerpen (1.233 euro), Aalst (420 euro), Ronse (341 euro) en Tielt (315 euro) veel meer middelen per inwoner dan Geraardsbergen (246 euro), Beveren (185 euro), Zonhoven (182 euro) en Nazareth (166 euro).

De gemeenten die mee naar de rechter stappen zijn Ninove, Denderleeuw, Lommel, Wetteren, Heusden-Zolder, Maasmechelen, Houthalen-Helchteren, Beveren, Destelbergen, Herk-de-Stad, Lochristi, Zonhoven, Tessenderlo, Halen, Alken, Lummen, Wichelen en Nazareth. Het Grondwettelijk Hof zou binnen een half jaar een uitspraak doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud