Advertentie
Advertentie

Canadese wint zaak tegen campagne Anke Van dermeersch

De Canadese studente Rosea Lake verzet zich tegen het gebruik van haar idee in een campagne van Vlaams Belang. (foto photonews) ©Photo News

Vlaams Belang-senator Anke Van dermeersch is voor de tweede keer terug gefloten door de Antwerpse kortgedingrechter. Ze mag het materiaal voor haar campagne van 'Vrouwen Tegen Islamisering' niet meer gebruiken, omdat het gebaseerd is op het werk 'Judgments' van de Canadese studente Rosea Lake.

De politica had het zonder haar toestemming gebruikt voor haar campagne, wat een inbreuk op de auteurswet uitmaakt. Als ze het campagnemateriaal blijft verspreiden of publiceren, moet ze een dwangsom van 1.000 euro per inbreuk betalen.

Van dermeersch had haar campagnemateriaal al eens moeten veranderen nadat de Franse schoenenontwerper Christian Louboutin naar de rechtbank was gestapt, omdat hij niet wilde dat zijn schoenen met de karakteristieke rode zool geassocieerd werden met de anti-islamcampagne.

Maar zelfs de herwerkte versie die Vlaams Belang vervolgens maakte, was volgens de rechtbank nog altijd gebaseerd op 'Judgments'. En de bedenkster daarvan, Rosea Lake, zag daarmee niet enkel haar auteursrecht geschonden, maar ook haar moreel recht, omdat de betrokken campagne indruist tegen haar principes.

De advocaat van Van dermeersch voerde aan dat Rosea Lake te jong was om een proces aan te spannen, en dat ze het auteurschap van haar werk niet had laten registreren. De rechter volgde die redeneringen dus niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud