Carina Van Cauter, Jos Lantmeeters en Jan Spooren zijn nieuwe gouverneurs

Jan Spooren (Vlaams-Brabant), Jos Lantmeeters (Limburg) en Carina Van Cauter (Oost-Vlaanderen).

De Vlaamse regering benoemt na flink getreuzel drie nieuwe gouverneurs: Carina Van Cauter (Oost-Vlaanderen), Jos Lantmeeters (Limburg) en Jan Spooren (Vlaams-Brabant).

De topministers van de Vlaamse regering zitten sinds vrijdagochtend bijeen om er nog 150-dossiers door te jagen. Er is alvast een akkoord over de benoeming van nieuwe gouverneurs in Vlaams-Brabant, Limburg en Oost-Vlaanderen, meldt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

Oude selectieproces blijft Vlaanderen achtervolgen

Ondanks de benoeming van Carina Van Cauter (Open VLD) tot Oost -Vlaams gouverneur herinnert Wim Leerman de Vlaamse regering er fijntjes aan dat er nog altijd een procedure loopt bij de raad van state. Leerman kwam in 2018 als beste uit een test om toenmalig gouverneur Jan Briers te vervangen, nadat de regering-Bourgeois besloot de gouverneursbenoemingen via een procedure bij een headhunter te laten verlopen. Maar Open VLD stak een stokje voor de benoeming van Leerman, algemeen directeur van de stad Aalst, omdat het Carina Van Cauter op de gouverneursstoel wilde piloten. Van Cauter gooide na een vauvdeville de handen in de ring toen de gelekte testresultaten toonden dat Leerman de beste score had.

Nu Van Cauter alsnog benoemd is, steekt ook Leerman zijn neus aan het venster. Hoewel Vlaanderen de oude procedure in de prullenmand kieperde en weer is overgegaan op de klassieke politieke benoeming, legt Leerman zich niet neer bij de nederlaag. 'Ik neem akte dat de Vlaamse regering overgaat tot een politieke aanduiding en hiermee de objectieve procedure naast zich wil neerleggen. Deze procedure voorziet dat de Vlaamse Regering uit de voorgestelde lijst van geslaagde kandidaten de meest geschikte kandidaat kiest. Ik ben hiervoor twee keer voorgedragen. Ik stel vast dat deze voordracht nu niet gebeurt. Nochtans zijn zowel de beslissing om de objectieve procedure stop te zetten, niet in kracht van gewijsde gegaan. Integendeel lopen hiertegen procedures voor schorsing en vernietiging bij de Raad van State.'

De benoeming van de gouverneurs is een dossier dat meegaat van de vorige Vlaamse regering. Die besliste gouverneurs te benoemen via een objectieve procedure, wat helemaal in de soep draaide toen Open VLD toch Carina Van Cauter op de Oost-Vlaamse gouverneursstoel wilde piloteren.

De politieke impasse sleepte zolang aan dat Jan Briers (Oost-Vlaanderen), Herman Reynders (Limburg) en Lode De Witte (Vlaams-Brabant) allemaal al vertrokken zijn. Na veel vijven en zessen besliste de nieuwe regering-Jambon er toch weer een puur politieke benoeming van te maken.

Twistappel

Carina Van Cauter wordt met veel vertraging gouverneur van Oost-Vlaanderen. Vlaams-Brabant gaat naar Kamerlid en burgemeester van Tervuren Jan Spooren (N-VA). Het is vrij logisch dat de provincie in de handen van de N-VA valt - de partij is er electoraal superdominant. Ook Limburg gaat naar de N-VA. Vlaams parlementslid Jos Lantmeters zou in de picture zijn voor de post . Limburg was een twistappel tussen CD&V en de N-VA. CD&V laat de stoel nu in 'haar provincie' aan N-VA.

Door het vertrek van De Witte en Reynders zijn er geen gouverneurs met een socialistisch etiket meer. Briers is benoemd voor rekening van de N-VA, maar is intussen parlementair voor CD&V.

Claim CD&V

Dat CD&V een claim op Limburg legde, is opvallend. De partij is sinds de verkiezingen in 2019 de derde partij van Vlaanderen, ver achter de coalitiepartner N-VA. Bovendien heeft de partij met Carl Decaluwé in West-Vlaanderen en Cathy Berx in Antwerpen al twee gouverneurszitjes. Drie gouverneurs op vijf zou ruim bedeeld zijn tegenover een voor de N-VA en een voor Open VLD.

'Een optie is de drie coalitiepartijen telkens één zitje te geven. Dat is niet ongebruikelijk bij politieke benoemingen', is te horen rond de Vlaamse regering. 'Bij toepassing van het systeem-D'hondt (een rekenmethode om bijvoorbeeld ook ministerposten te verdelen, red.) zou de N-VA vrijwel alle gouverneurs kunnen claimen, CD&V één en Open VLD geen enkele. Dat is niet meteen werkbaar. Een logische verdeling is er dus niet.' De benoeming van de gouverneurs zou op zichzelf staan, en niet gekoppeld zijn aan andere belangrijke mandaten elders.

Het scenario circuleerde dat CD&V Limburg zou opeisen voor Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. Hij ligt behoorlijk onder vuur voor zijn aanpak van de coronacrisis en de respons op de uitbraak van het virus in de woon-zorgcentra. Beke moet maandag nog de vuurproef doorstaan in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. Bij CD&V wordt een exitscenario voor Beke weggewuifd. De partij zou de kwestie over een CD&V-gouverneur voor Limburg niet op de spits willen drijven.

Zorgplan

De partij is veel meer gebeten op extra budget voor Beke om een Vlaams Zorgplan op poten te zetten. Daarmee wil ze meer handen aan het bed in de zorg tegen betere loon- en arbeidsvoorwaarden. De reden is dat het federale niveau begin juli ruim 0,5 miljard euro uittrok voor hogere lonen van het personeel in de ziekenhuizen. Vlaanderen wil volgen voor de mensen in de woon-zorgcentra, om te vermijden dat door de betere federale loonvoorwaarden een leegloop start van Vlaamse naar federale zorginstellingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud