Caroline Pauwels volgt zichzelf wellicht op als rector VUB

Caroline Pauwels blijft wellicht rector van de VUB. ©BELGA

Huidig VUB-rector Caroline Pauwels (55) zal geen tegenkandidaten hebben bij de rectorverkiezingen in april. Daarmee is het zo goed als zeker dat ze zichzelf opvolgt voor een tweede termijn.

Tot donderdag konden kandidaten voor het rectorschap zich melden. Omdat niemand anders dat deed, lijkt Pauwels' tweede en laatste termijn van vier jaar als rector verzekerd. In januari maakte ze haar kandidatuur bekend. Niet vanzelfsprekend, want Pauwels vecht momenteel tegen kanker. 'De therapie gaat door, maar ik verdraag ze goed', zei ze toen.

Pauwels is sinds 1998 hoogleraar communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is een aanwezige stem in het publieke debat en zette de VUB op de kaart als een uitgesproken Brusselse en multiculturele universiteit. Pauwels is  de enige vrouwelijke rector van de vijf Vlaamse universiteiten. 

Duurzaamheid

In de komende termijn wil Pauwels blijven inzetten op drie grote verwerven: de humanistische traditie van de universiteit, de digitale revolutie en duurzaamheid. Pauwels werd onlangs verkozen tot 'Corporate Social Responsibility'-leidinggevende van het jaar. Met de universiteit wil ze een steentje bijdragen bij het behalen van de 'Sustainable Development Goals', de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties.

Naast deze werven moet de administratie van de universiteit eenvoudiger en wil Pauwels verder inzetten op innoverend onderzoek met een sterke Europese verankering.

Ook aan de Universiteit Antwerpen zijn er deze lente rectorverkiezingen. In januari bleek huidig rector Hermen Van Goethem de enige kandidaat te zijn, waardoor ook hij zichzelf naar alle waarschijnlijkheid opvolgt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud