Drie jongeren opgepakt voor moord met vermoedelijk homofobe motieven

Als er effectief sprake is van homohaat, is dat het tweede dodelijke incident in België. ©EPA

In Beveren werd afgelopen weekend het lichaam van een man aangetroffen. Vermoedelijk is sprake van homofobe motieven. 'Hiermee wordt onze hele gemeenschap geviseerd.'

Afgelopen zaterdag werd in het Oost-Vlaamse Beveren het lichaam van een man aangetroffen in een park. Alles wijst erop dat de man met geweld om het leven is gebracht. Hij zou het slachtoffer geworden zijn van homohaat, maar dat kan het Oost-Vlaamse parket nog niet bevestigen.

De man zou via een datingapp in de val gelokt zijn, waarna drie vermoedelijke daders hem opgewacht zouden hebben. Het parket kon wel bevestigen dat enkele verdachten zijn opgepakt op verdenking van moord. Het gaat om een 17-jarige uit Antwerpen, een 17-jarige uit Verrebroek en een 16-jarige uit Kieldrecht. Ze hadden zichzelf aangeboden bij de politie. Het motief wordt onderzocht en alle pistes liggen volgens het parket nog open.

Er moet voldoende aandacht zijn voor de verzwarende motieven van de daders. Daar willen wij over waken.
Lozano Lafertin
Coördinator inhoudelijke werking bij Çavaria

Çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van de lgbti+-gemeenschap, stelt zich burgerlijke partij in de zaak. 'Het is echt afschuwelijk', zegt Lozano Lafertin, coördinator inhoudelijke werking bij Çavaria. 'Hiermee wordt niet één persoon geviseerd, maar onze hele gemeenschap.'

Door zich burgerlijke partij te stellen wil Çavaria nauwer betrokken worden bij het onderzoek en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen. 'Er moet voldoende aandacht zijn voor de verzwarende motieven van de daders. Daar willen wij over waken', zegt Lafertin. De organisatie zegt contact op te nemen met het gelijkekansencentrum Unia over de zaak, maar verder het proces af te wachten.

Drempels

Het gaat mogelijk om het tweede dodelijke slachtoffer van homohaat in ons land en het eerste in Vlaanderen. In 2012 werd in Luik de 32-jarige Ihsane Jarfi vermoord. Drie daders werden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord en de vierde kreeg 30 jaar cel voor doodslag, telkens met homofobie als verzwarende omstandigheid.

90%
lgbti-haat
Volgens Çavaria is 90 procent van de lgbti-gemeenschap al het slachtoffer geweest van verbaal, emotioneel of fysiek geweld.

Recente cijfers over het aantal gevallen van lgbti-foob geweld zijn er niet. De cijfers die de federale politie publiceert over homofobie hebben alleen betrekking op inbreuken op de antidiscriminatiewet, maar zijn niet gedetailleerd genoeg om haatmisdrijven te herkennen.

Ook al zouden er cijfers voor België zijn, blijven die volgens Lafertin irrelevant. 'Zeker is dat 90 procent van de lgbti'ers ooit het slachtoffer wordt van verbaal, emotioneel of fysiek geweld. Maar slechts een fractie van de incidenten wordt gemeld. Daarvoor zijn er nog te veel drempels voor de slachtoffers. Een stijging van het aantal geregistreerde feiten kan dus ook een gevolg zijn van bredere bereidheid om aangifte te doen, of een betere registratie door de instanties.'

Gebrek aan vertrouwen

Uit onderzoek blijkt ook een gebrek aan vertrouwen dat de autoriteiten het incident zullen onderzoeken en vervolgen. Daarnaast hebben sommige mensen schrik om 'uit de kast' te komen bij de politie of vrezen ze dat ze het probleem net groter maken door aangifte te doen.

Çavaria pleit ervoor de niet-aangegeven feiten te reduceren en geweld en discriminatie beter zichtbaar te maken. 'Er is almaar meer maatschappelijke aandacht voor het probleem. Dat is goed', zegt Lafertin. 'Maar het is belangrijk dat niet alleen drama's als deze de pers halen. Elk incident moet streng worden veroordeeld. Je kan het ook niet alleen aan de slachtoffers overlaten om meer feiten te melden. Soms zijn er goede redenen om geen aangifte te doen. Het is cruciaal om inzicht te krijgen in die redenen en ermee aan de slag te gaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud