CD&V en N-VA ruziën over gemeentefusies

Liesbeth Homans ©BELGA

De N-VA wil gemeenten stimuleren om voor einde 2016 een fusie aan te gaan. N-VA-minister Liesbeth Homans wil daar zelfs geld voor geven. Vlaams fractievoorzitter Koen Van den Heuvel van CD&V vindt een deadline geen goed idee.

Tot eind volgend jaar kunnen gemeenten zich kandidaat stellen om vrijwillig te fuseren, in ruil voor de overname van 500 euro schuld per inwoner, schrijft De Standaard. Met die fikse bonus en deadline wil Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Homans de druk opdrijven, want tot nu toe slaagde Vlaanderen er nooit in een vrijwillige fusie te realiseren.

Maar fuseren om te fuseren is geen goed idee, vinden de christendemocraten. ‘En een deadline heeft een averechts effect: zo’n fusie tussen gemeenten moet goed voorbereid en gedragen zijn', citeert de krant. De algemene kritiek van CD&V luidt dat de N-VA ‘vertrekt vanuit structuren en níét vanuit mensen’.

Koen Van den Heuvel, voorzitter van de christendemocratische fractie in het Vlaams Parlement, bevestigde die stelling vanmorgen in het programma 'De ochtend' op Radio 1. 'Een vrijwillige fusie van gemeenten tegen eind volgend jaar is te snel. We gaan akkoord met het principe, maar praktisch moet het nog beter uitgewerkt worden'.

Voor de christendemocraten staat er heel wat op het spel. De partij behoort vandaag in bijna 70 procent van de Vlaamse steden en gemeenten tot de meerderheidscoalitie. Bij de gemeenteraadsverkiezingen binnen drie jaar wil CD&V het minstens even goed doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud