'CD&V gedegouteerd door cinema'

Eric Van Rompuy (foto: Belga). ©BELGA

De felle verwijten over en weer tussen N-VA en sp.a van dit weekend doen bij coalitiepartner CD&V de wenkbrauwen fronsen. 'In mijn 27 jaar Vlaams Parlement heb ik nooit meegemaakt dat coalitiepartners zo met scherp naar mekaar schieten', schrijft Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) zondag op zijn blog. De CD&V raakt volgens hem 'gedegouteerd' door de politieke branden die de partij steeds moet blussen en die door anderen aangestoken worden.

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback verweet de N-VA zaterdag in een interview met De Tijd de Vlaamse regering te saboteren. Wat een scherpe reactie ontlokte aan N-VA-voorzitter Bart De Wever die de sp.a voor de voeten wierp zich deloyaal op te stellen in de regering door bochten van 180 graden te maken over dossiers als Oosterweel en Uplace.

CD&V zit geprangd tussen de ruziënde coalitiepartners, tussen wie het volgens Van Rompuy al maanden 'koekenbak' is. 'En toch is de 'sfeer tussen de ministers goed in de Vlaamse regering' aldus Pascal Smet (sp.a, red.) dit weekend in Het Laatste Nieuws, en Bart De Wever roept op in De Zondag op tot 'een volwassen en constructieve dialoog over de manier waarop we het Vlaams onderwijs kunnen hervormen'. Smet en De Wever zijn blijkbaar geschrokken van de negatieve reacties die hun stellingnames hebben teweeggebracht en zetten nu een stapje terug... tot het volgende incident', aldus Van Rompuy op zijn blog.

CD&V wordt volgens hem verweten niet mee te doen aan deze 'ziekelijke' mediaprofilering en zich als een 'kleurloze' partij te gedragen. 'Kris Peeters blust elke brand op een correcte en professionele manier maar in de CD&V-fractie neemt het ongenoegen over deze manier van politiek bedrijven met de dag toe. We geraken 'gedegouteerd' door deze cinema en vinden dat Kris Peeters (die door vriend en vijand wordt beschouwd als een uitstekende minister-president) in een onhoudbare positie wordt gemanoeuvreerd', aldus Van Rompuy.

Minachting

Zelf grijpt hij overigens ook zijn blog aan om fors uit te halen naar De Wever. 'Hij is niet bezig met beleid maar met electorale strategie. Minister-president Kris Peeters wordt zijn grote tegenstander in 2014 en een ruziemakende Vlaamse regering, die het gezag van Peeters aantast, komt hem goed uit.'

'Voor het huidige Vlaams Parlement heeft Bart De Wever de grootste minachting. We zijn maar een 'intermezzo' tot hij hij in 2014 zijn 'keizerlijke' intrede maakt als de nieuwe minister-president. Elke week komt hij enkele minuten voor de stemming het halfrond binnen zonder een blik te gunnen aan zijn collega’s. Persoonlijk had ik een goede relatie met De Wever in de karteljaren en zelfs daarna maar sinds 2010 gunt hij mij geen blik meer, laat staan een handdruk en dat geldt voor alle niet-N.VA’ers in het halfrond. ’s Avonds moeten we in Villa Politica en in Terzake vernemen wat zijn mening is maar een debat hierover is hem te min', vervolgt de CD&V-politicus.  

'Deze arrogantie en pretentie dringt (nog) niet door tot de bevolking want elke kritiek op de Grote Leider wordt afgedaan als frustratie omwille van de opiniepeilingen. De jongste weken komt hierin een zekere kentering in de media. Zijn minachting voor het parlement en zijn weigering om over BHV en onderwijs te debatteren met zijn collega’s-partijvoorzitters en parlementsleden in de Senaat en het Vlaams Parlement heeft de ogen geopend. Het werd tijd.'

Profileringsdrang

Ook minister van Onderwijs Pascal Smet moet het ontgelden. 'Ook Smet blunderde met zijn oneliner over het B-attest die enkel leidde tot polarisatie. De minister van Onderwijs heeft nog steeds niet begrepen dat onderwijshervormingen een breed draagvlak moeten hebben en een gedragen aanpak vergen zoals destijds Daniël Coens en Luc Van den Bossche die grote hervormingen hebben gerealiseerd zonder persoonlijke en partijpolitieke profilering. In de drie jaar dat Smet minister van Onderwijs is betwist niemand zijn competentie maar hij heeft die 'ziekelijke' profileringsdrang die hem ongeschikt maakt voor belangrijke hervormingen waar zoveel actoren (elk met hun eigen invalshoek) in het onderwijsveld bij betrokken zijn.'Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud