CD&V maakt zich op voor open race

©BELGA

Vincent Van Peteghem en Katrien Partyka openen de race om het voorzitterschap bij CD&V. Ze zijn de eersten om zich als kandidaat te outen, maar niet de laatsten.

Het wordt dus een echte strijd, de verkiezing van de opvolger van Wouter Beke. Geen voorspelbare kroning van de kandidaat van het establishment. Dat Vincent Van Peteghem zichzelf lanceert, is geen verrassing. Bij het grote publiek is de burgemeester van De Pinte nauwelijks bekend, maar zijn draagvlak in de partij is groot. Hij toonde zich in twee jaar een geloofwaardig parlementslid en hij hield ook de pen vast van het verkiezingsrapport dat de twaalf apostelen opstelden na de verkiezingsnederlaag van 26 mei. Dat rapport was scherp naar CD&V-normen, maar verre van dodelijk. Met geen enkele partijtopper werd afgerekend, waardoor Van Peteghem geen bruggen opblies. Hij lijkt de favoriet, maar heeft geen gewonnen spel. Velen vragen zich af of hij niet te veel een klassieke CD&V-voorzitter wordt in plaats van de grote vernieuwer.

In die rol van grote vernieuwer zou Karel Van Eetvelt zichzelf zien. De gewezen Unizo-baas voerde de voorbije weken gesprekken met verschillende partijkopstukken. Op de rechterflank zouden veel CD&V’ers hem graag zien komen, omdat hij een sterke manager en communicator is. Maar de echte top lijkt niet helemaal overtuigd. Het zou Van Eetvelt nog altijd kwalijk genomen worden dat hij CD&V in de crisis van 2011 eerst opriep om in de regering-Di Rupo te stappen, om vervolgens twee jaar op de partij te schieten.

Onvrede

Bovendien zijn er veel kandidaten met ambitie. En daar knelt het schoentje. De huidige topman van de bankenkoepel Febelfin zou alleen wil springen als hij weet dat de partij de rangen sluit rond hem. Gisteren was er daarom een vergadering gepland tussen Van Eetvelt en andere mogelijke kandidaten, maar die werd uitgesteld. Volgens bronnen kan dat niet los gezien worden van het feit dat Van Peteghem zichzelf gisteren lanceerde. Zijn deelname aan de race om de Wetstraat 89 betekent vermoedelijk de doodsteek voor de piste-Van Eetvelt.

Katrien Partyka is een verrassende naam. Zij is de levenspartner van Koen Van den Heuvel, nota bene de man die vorige week nog een lans voor Van Eetvelt brak. Partyka vertolkt de onvrede die her en der heerst over de dominantie van West-Vlaanderen en Vlaams minister Hilde Crevits. En nu ziet ze haar kansen schoon omdat er geen andere vrouwelijke kandidaten zijn.

Het vermoeden is dat vandaag nog meer kandidaten opstaan. Jongerenvoorzitter Sammy Mahdi wordt nog altijd genoemd, in het hoofd van Pieter De Crem kan niemand kijken en ook de naam van Joachim Coens zoemt nog rond. De havenbaas lijkt aangezocht om Hendrik Bogaert te counteren, de Jabbekenaar die de partij een ruk naar rechts wil geven. Bogaert doet er voorlopig het zwijgen toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud