Advertentie
Advertentie

CD&V met Wij-campagne naar 2018

Wouter Beke gaat voor het 'moedige midden'. ©© Frederik Sadones/Demotix/Corbis

‘Waar een wij is, is een weg’. Met die nieuwe slagzin mikken de Vlaamse christendemocraten ‘in tijden van extremen’ op het ‘moedige midden’.

Met een bierdegustatie en verse frietjes trapt CD&V vrijdag op het partijhoofdkwartier in de Wetstraat 89 haar nieuwe campagne af. De ‘Wij’-campagne moet voor de partij de loper uitrollen richting de lokale verkiezingen in 2018.

‘Extremen krijgen vandaag veel bijval, of het nu gaat om de vluchtelingencrisis, de taxshift of een naaldbos in Limburg’, zo motiveert CD&V-voorzitter Wouter Beke. ‘Maar daar waar extremen elkaar opjagen, links en rechts steeds meer radicaliseren, daar komt er plaats vrij in het centrum, in het moedige midden.’

Evenwicht

Die laatste woorden doen denken aan het boekje ‘Het Moedige Midden’ dat Beke in 2013 schreef, in aanloop naar de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. In de partij is dan ook te horen dat deze ‘Wij-campagne’ ‘meer concrete gestalte moet geven’ aan die ideologische onderbouw. CD&V zegt te willen gaan voor een ‘evenwicht’, waarin zowel economische groei en sociale vooruitgang als vervat zit.

Beke zegt te beseffen dat dat evenwicht moed vergt. ‘Het vraagt moed om een boodschap te brengen die een evenwicht inhoudt.’ Maar het is wel de enige weg, klinkt het. ‘Als christendemocraten geloven we niet dat perspectief gegeven kan worden door mensen enkel te laten terugplooien op zichzelf.’ Vandaar de slogan: ‘Waar een wij is, is een weg’. Met bijhorend ‘Wij-bier’. 'Of wijwater voor wie dat wil', klinkt het met een kwinkslag in de partij. 

Steun voor Schauvliege

In de marge sprak Beke ook zijn volle steun aan zijn geplaagde Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. Die kwam onder vuur te liggen van komiek Wouter Deprez over de 11 hectare bos die zou verdwijnen voor de uitbreidingsplannen van het logistiek bedrijf H. Essers. Ook deze week kreeg ze bakken kritiek, ditmaal in de Vlaamse meerderheid, nadat ze haar ‘mandaat zou te buiten gegaan zijn’ in de onderhandeling van een klimaatakkoord tussen de Gewesten. Schauvliege moet dat akkoord nu gaan heronderhandelen. ‘Joke, het vraagt moed om te gaan voor jobs én natuur’, zo gaf Beke zijn minister rugdekking.

Voor CD&V is deze campagne vooral warmlopen voor de lokale verkiezingen van 2018. De lokale afdelingsbesturen moeten binnenkort immers opnieuw verkozen worden en dat voor een periode van drie jaar. Zij zullen dus op gemeentelijk niveau aan zet blijven tot eind 2018, net na de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud