Club Brugge krijgt vergunning voor nieuw stadion
De Vlaamse regering heeft Club Brugge een vergunning gegeven voor de bouw van zijn nieuwe stadion op de Olympiasite. Het is echter onzeker of de lijdensweg van het Brugse stadiondossier daarmee afgelopen is.
De landskampioen voetbal Club Brugge heeft de omgevingsvergunning voor zijn nieuwe voetbalstadion op zak. De Vlaamse regering zal de omgevingsvergunning - de gecombineerde milieu- en bouwvergunning - voor het nieuwe stadion in de deelgemeente Sint-Andries vandaag toekennen. Deze namiddag zetten minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) en minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) hun handtekening. 'Eindelijk, na een lijdensweg van 15 jaar, is er licht aan het einde van de tunnel voor Club Brugge', zegt Demir.
Het voetbalstadion komt op de Olympiasite, vlak naast het huidige stadion. Dat is aan vervanging toe, want meerdere tribunes kampen met betonrot. Club hoopt in 2024 zijn eerste thuiswedstrijd in de nieuwe arena te spelen. Die moet plaats bieden aan 40.000 toeschouwers en de Europese ambities van blauw-zwart kracht bijzetten.
Een belangrijke voorwaarde is dat Club mee investeert in groen op de Olympiasite. De 3.000 parkeerplaatsen zullen buiten de wedstrijddagen ten dienste van de gemeenschap moeten staan. Bovendien beperken de handelsactiviteiten zich tot een fanshop en bistro. Er mogen geen concerten plaatsvinden en er komt ook geen shoppingcentrum. Op die manier is er geen concurrentie voor de handelskern en is de druk op de buurt op niet-wedstrijddagen beperkt', zegt Crevits.
Jan Breydel
De plannen voor het nieuwe stadion hebben een processie van Echternach achter de rug. Club plande de voetbaltempel neer te poten op de Blankenbergse Steenweg, ten noorden van het stadscentrum. Maar door een juridische strijd met de eigenaars van enkele te herbestemmen gronden, onder meer Antwerp-voorzitter Paul Gheysens en Anderlecht-aandeelhouder Joris Ide, veranderde het bestuur het geweer van schouder.
Begin 2020 sloot de leiding van de club een deal met het Brugse stadsbestuur om een nieuw stadion op de Olympiasite te bouwen. Stadsgenoot Cercle Brugge, waarmee Club het stadion deelt, zou verhuizen naar de site aan de Blankenbergse Steenweg. Met de toekenning van de omgevingsvergunning voor het stadion van Club is een belangrijke kaap voor de uitvoering van dat plan gerond.
Cercle Brugge
Het is echter allerminst zeker dat de stadionsaga daarmee ten einde is. De kiezel in de schoen is Cercle Brugge. De club krijgt in theorie een gloednieuw stadion aan de Blankenbergse Steenweg, maar is bezorgd over de haalbaarheid van dat project. Tegen de wijziging van het ruimtelijk plan dat daarvoor nodig is, werd al beroep aangetekend bij de Raad van State.
Cercle diende eerder al een bezwaar in tegen de plannen voor Clubs stadion op de Olympiasite. Verwacht wordt dat groen-zwart het verzet niet zal laten varen en de omgevingsvergunning zal aanvechten bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat kan binnen 45 dagen. Ook de buurtbewoners in Sint-Andries gaven aan de komst van het nieuwe stadion te zullen bekampen. Volgens het stadsbestuur werd bij een lokale crowdfunding 15.000 euro opgehaald om de juridische kosten te vergoeden.
'Ik ben tevreden dat er eindelijk een vergunning komt voor de bouw van het nieuwe stadion na 15 jaar', zegt de Brugse schepen voor Ruimtelijke Ordening en Sport Franky Demon (CD&V). 'Maar ik ben niet naïef, er kunnen nog altijd procedures gestart worden tegen de Vlaamse bouwvergunning bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Het is belangrijk dat we ook snel uitsluitsel hebben over het ruimtelijk uitvoeringsplan voor Blankenbergse Steenweg voor het stadion van Cercle.' Demir en Crevits benadrukken dat ze voor Cercle Brugge een duurzame oplossing zoeken.