Advertentie
Advertentie

Commotie over vastgoedconnecties Tom Meeuws (sp.a)

Tom Meeuws, sp.a-voorzitter in Antwerpen, haalde hard uit naar de immocratie in de Scheldestad, maar de beschuldigingen lijken nu als een boomerang terug te komen. ©BELGA

De Antwerpse sp.a-voorzitter, die de voorbije dagen hekelde dat vastgoedontwikkelaars het met een 'paaitaks' op akkoordjes gooien met het Antwerpse stadsbestuur, heeft zelf goede banden met de sector.

Meeuws had vrijdag in een opiniestuk in De Morgen zwaar uitgehaald naar de praktijken in Antwerpen. 'Achter de rug van de stedenbouwkundige ambtenaren en de stadsbouwmeester - wat is die man stil - kan in Antwerpen sinds een paar jaar alles worden gefikst. Tot ergernis van de goedmenende ontwikkelaars en architecten, die daar in de wandelgangen regelmatig hun beklag over doen', schreef hij. Samen met Groen, waarmee de sp.a in het kartel Samen naar de kiezer stapt, diende de partij een klacht in bij het stedelijk integriteitsbureau.

De aanleiding was het verjaardagsfeestje van de projectontwikkelaar Erik Van der Paal, lobbyist van Land Invest Group, in het Antwerpse sterrenrestaurant ’t Fornuis. Daar was bijna het hele schepencollege aanwezig.

Enkele uren na het verschijnen van Meeuws opiniestuk gaf N-VA-burgemeester Bart De Wever, geflankeerd door de stadsbouwmeester en schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA), een emotionele persconferentie. Hij voelde zich in zijn integriteit aangevallen en toonde zich triest omdat ook heel wat andere mensen worden geraakt 'door iemand die weet dat hij liegt'. Daarmee refereerde hij duidelijk naar Meeuws.

SMS-verkeer

Nu blijkt dat Meeuws zelf een aantal vastgoedontwikkelaars - waaronder Land Invest - erg goed kent, en goede banden met de sector onderhoudt. Uit sms-verkeer met een vertegenwoordiger van Land Invest dat De Tijd kon inkijken, bevestigde Meeuws nog deze week dat de ontwikkelaar goed werkt levert, onder meer met de ontwikkeling van de Slachthuissite.

'Het valt hopelijk op dat ik niet spreek over jullie projecten... Ik leg het graag uit op een gezellig moment', schrijft Meeuws. De Antwerpse sp.a-voorzitter ging ook drie keer zelf eten met Land Invest in restaurant 't Fornuis.

Meeuws bevestigt de goede contacten met de sector. De voormalige ambtenaar werkt ook al enkele jaren als consultant voor het Nederlandse bureau EV Consult.

Ik zie het probleem niet. Ik bekleed geen politiek mandaat. Ik ga niet naar hun feestjes.
Tom Meeuws
Voorzitter sp.a-Antwerpen

'Professioneel heb ik uiteraard contact met bouwpromotoren, maar dat is niet omdat die bij mij een vergunning willen. Als consultant probeer ik projectontwikkelaars te overtuigen om laadinfrastructuur voor elektrische wagens te installeren in de ondergrondse parkeergarages van de appartementsblokken die ze bouwen', verklaarde Meeuws aan Het Nieuwsblad.

'Ik zie het probleem niet. Ik bekleed geen politiek mandaat. Het is toch niet verboden om als zelfstandige je werk te doen in de periode voor je eventueel een mandaat bekleedt? Maar ik ga niet naar hun feestjes.'

Dat laatste klopt niet. Norbert Druwel, de belangrijkste landeigenaar van de Slachthuissite in Antwerpen en iemand die met Land Invest samenwerkt, bevestigt ons dat Meeuws meerdere keren bij een feestje van hem aanwezig was, onder meer tijdens de Ronde van Vlaanderen bij hem thuis. Druwel woont op de Kwaremont. 'Meeuws is een vriend die ik lang ken, en hij beslist niet over vergunningen. Ik zie het probleem niet. Ik betreur wel de insinuaties over onregelmatigheden. Dat ze maar eens met een bewijs komen. Alles verliep volgens het boekje', benadrukt Druwel.

De woordvoerster van Meeuws benadrukt dat de sp.a geen individuele ondernemers of bedrijven viseert, maar dat er opnieuw meer duidelijke tussenschotten moeten komen bij de vergunningsprocedures. 'Een college mag beslissen om af te wijken van de voorschriften, maar dat moet binnen bepaalde marges gebeuren. Gemarchandeer om pakweg 10 verdiepingen hoger te mogen bouwen in ruil voor het bouwen van een turnzaaltje voor de buurt, dat kan voor ons niet.'

Ze benadrukt nog dat Meeuws zijn activiteit als consultant aan het afbouwen is, maar dat het perfect normaal is dat politici en ondernemers elkaar soms ontmoeten, zolang er maar geen beïnvloeding in het spel is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud