'Controleer kerncentrale Borssele'

De kerncentrale in Borssele. (foto HH) ©Joost van den Broek/Hollandse...

De Gentse gemeenteraad vraagt Nederland om de kerncentrale van Borssele in Zeeuws-Vlaanderen preventief stil te leggen en degelijk te controleren. Dat staat in een motie van Groen die in de Gentse gemeenteraad werd goedgekeurd. Nederland ketst de vraag af.

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken ziet vooralsnog geen enkele reden om in te gaanop het verzoek van de Gentse gemeenteraad. De Nederlandse Kernfysische Dienst (KFD) stelde eerder al dat er niet hoefde te worden getwijfeld aan de veiligheid in Borssele.

De gemeenteraad zegt in de motie bezorgd te zijn dat er in de nabije toekomst geen inspecties van het reactorvat zullen gebeuren met ultrasone meetsondes, zoals die ingezet werden voor Doel3 en Tihange2, waardoor indicaties van mogelijke scheurtjes werden ontdekt.

Naast de vraag om de reactor preventief stil te leggen en te controleren, vraagt Gent dat Nederland onafhankelijke internationale experten aanduidt om de controlegegevens te interpreteren en na te zien. De stad dringt er verder op aan om de centrale te sluiten, als er foutindicaties aan het licht komen die verontrustend zijn.

'De Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) leverde zowel het reactorvat van Doel3 als dat van Tihange2', zegt Groen-raadslid Tine Heyse. 'Deze maatschappij bouwde ook het reactorvat van de kerncentrale in Borssele in Zeeuws-Vlaanderen.' Heyse hekelt dat beheerder EPZ weigert om de centrale stil te leggen in functie van een preventief nazicht. Gent ligt volgens Groen duidelijk in de invloedsfeer van Borssele.

De Nederlandse minister van Economische Zaken Maxime Verhagen benadrukte eerder echter dat het reactorvat in Borssele afkomstig is van een andere leverancier en gemaakt van materiaal met een andere samenstelling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud