Crevits geeft negatief advies over wielklemmen

De federale staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) wil dat parkeerwachters wielklemmen kunnen plaatsen om autobestuurders te dwingen om openstaande boetes te betalen. De Vlaamse minister Hilde Crevits stelt echter dat Wathelet zijn bevoegdheid overschrijdt.

Wathelet viseert vooral auto's met buitenlandse nummerplaten, verduidelijkt hij via de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard. 'Veel van die bestuurders nemen geen parkeerticket of nemen plaatsen in die voorbehouden zijn voor bewoners. Wanneer het lokale parkeerbedrijf straks merkt dat deze parkeerboetes onbetaald blijven, zal het de auto kunnen immobiliseren met een wielklem.'

Momenteel laten parkeerbedrijven buitenlandse bestuurders vaak ongemoeid. Het heeft immers weinig zin om voor onbetaalde parkeerbonnen brieven of een deurwaarder naar het land van inschrijving van de auto te sturen. 

Wathelet heeft een positief advies van de Raad van State over de uitbreiding van het KB over de wegcode. Het initiatief kan alvast rekenen op de steun van het Antwerpse gemeentelijke parkeerbedrijf GAPA, dat wel beklemtoont dat de wielklem enkel in extreme gevallen gebruikt zal worden.

Minder enthousiasme is er bij de Vlaamse regering. Zij gaf een negatief advies omdat het parkeerbeleid volgens minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) een gewestelijke bevoegdheid is. 'Volgens onze juristen gaat het hier over een bevoegdheidsoverschrijding. Voor alle duidelijkheid: wij zijn niet voor of tegen wielklemmen', klinkt het op Crevits' kabinet. 'Wij zijn een wetgevende basis aan het creëren.' Wanneer die klaar is, is onduidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud