Crevits haalt slag thuis over Genkse islamschool

©Tim Dirven/ID

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits haalt haar gelijk bij de Raad van State om een geplande middelbare school van islamitische strekking een erkenning te weigeren.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft gegronde redenen om de erkenning van de islamitische school in Genk te weigeren. Dat zegt de Raad van State in een arrest.

Crevits besliste vorige week om het Selam College in Genk geen erkenning te geven. Het college zou volgens de Vlaamse overheid niet voldoen aan de erkenningsvoorwaarden. Zo moeten onder andere de Belgische grondwet en alle internationale verdragen gerespecteerd worden. Volgens de onderwijsinspectie voldoet de school niet aan deze voorwaarden.

Ongrondwettig

Het Selam College ging in beroep tegen de weigering omdat die volgens hem ongrondwettig zou zijn. De beslissing werd behandeld in een spoedprocedure voor de Raad van State. Volgens de auditeur van de Raad van State was de beslissing goed gemotiveerd. De Raad van State ging daarin mee in zijn definitieve arrest.

Voormalig staatssecretaris en Genks gemeenteraadslid Zuhal Demir (N-VA) bond de kat de bel aan over de komst van de islamschool. Demir vroeg in mei een onderzoek door de Staatsveiligheid naar de vzw die de school wil oprichten: de Islamitische Federatie van België. Dat is een vzw die banden zou hebben met de Turkse religieus-conservatieve beweging Milli Görüs. De vzw heeft al scholen in Charleroi en Schaarbeek, maar vooralsnog niet in Vlaanderen.

Demir reageert tevreden op het arrest. 'Milli Görüs baseerde zich op onze vrijheden om haar antiwesterse haatboodschap aan kinderen op te dringen. Maar ook een open samenleving heeft het recht en de plicht zich te beschermen. Dat is vandaag gebeurd. Een veldslag gewonnen, niet de oorlog.'

'Van Milli Görüs weten we - onder andere - dat het Nederlandse jongeren naar Turkije stuurde om les te krijgen van een haatimam die huwelijken met zesjarige meisjes steunt en geweld tegen vrouwen goedkeurt. Zulke zaken mogen we hier niet aanvaarden. Het is onze taak alle wettelijke middelen te gebruiken om onze jongeren te beschermen tegen groeperingen die erop uit zijn onze maatschappij duurzaam te ontwrichten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud