Crevits hint op uitstel koopjesperiode

©Photo News

‘Ik denk dat we neigen naar een uitstel, maar de knoop moet federaal worden doorgehakt’, zei Vlaams minister van Economie Hilde Crevits zondagochtend.

Crevits werd in ‘De Zevende Dag’ op tv-zender Eén ondervraagd over de plannen rond de volgende koopjesperiode, die normaal gezien net na nieuwjaar begint. ‘We hadden deze week overleg met de sector en de meningen waren fiftyfifty verdeeld. Ik heb het gevoel dat de grote ketens geen verlenging willen en de kleinere wel’, zei ze.

De minister hintte op een uitstel, zoals ook met de zomerkoopjes is gebeurd. Die vonden niet plaats in juli, zoals gewoonlijk, maar in augustus. Op die manier krijgen de winkeliers wat meer tijd om voorraden te verkopen die ze door de verplichte winkelsluiting niet verkocht hebben gekregen.

De minister vindt dat het besluit in elk geval snel moet worden genomen om de sector zekerheid te geven.

Infectiologe Erika Vlieghe verklaarde in de uitzending geen probleem te hebben met de heropening van de winkels. ‘Het winkelen op zich is wellicht geen risico, daarom hebben wij ook nooit gezegd dat de winkels dicht moesten’, zei ze. Dat was volgens haar een puur politieke beslissing, net als de sluiting van de scholen in het voorjaar.

Crowd control

 Volgens Crevits kunnen de winkels ook op zondag openen, als er voldoende werk wordt gemaakt van crowd control, eventueel in samenwerking met de evenementensector. ‘Als mensen verstandig zijn en spreiden, denk ik dat het geen probleem zal zijn om ook op zondag te openen.’

Zaken die 60 procent omzetverlies of meer lijden, kunnen nog zeker tot eind deze maand op Vlaamse steun rekenen. ‘Ik zal naar de Vlaamse regering stappen om te kijken om het steunpakket ook naar volgend jaar te verlengen’, beloofde de minister.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud