Advertentie
Advertentie

Crevits investeert 6,4 miljoen in AI-opleidingen

Het kenniscentrum zal onder meer bekijken of er nieuwe wetgeving moet komen voor zelfrijdende voertuigen, zoals dit busje van de MIVB. ©RV DOC

De Vlaamse regering trekt 6,4 miljoen euro uit om het opleidingsaanbod rond artificiële intelligentie (AI) te ondersteunen. Maandagmiddag werd een nieuw kenniscentrum voor AI boven de doopvont gehouden.

De oprichting van een kenniscentrum ethiek was een van de onderdelen van het Vlaamse AI-plan dat in maart dit jaar door toenmalig minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) was voorgesteld. Hij trok er 5 miljoen euro voor uit. Zijn opvolgster Hilde Crevits (CD&V) kwam de openingszitting van het kenniscentrum data & maatschappij, zoals de nieuwe instelling officieel heet, maandag toespreken.

Crevits zei dat ze een nieuwe oproep heeft gelanceerd om het aanbod opleidingen rond AI en cyberveiligheid uit te breiden. Het gaat om een enveloppe van 6,4 miljoen euro. 'Kmo’s kunnen tot 80.000 euro steun krijgen om opleidingen te organiseren voor hun werknemers', zei Crevits. Ook nieuwe leervormen zoals e-learning zullen met het geld ondersteund worden.

Advertentie

Advies

Tot nu toe zijn in Vlaanderen al 17 opleidingsprojecten rond AI goedgekeurd, samen goed voor 2,8 miljoen euro. Zo organiseert de hogeschool VIVES een project waarbij AI-toepassingen ethisch en juridisch bekeken worden. De VUB lanceerde een opleiding over de interactie tussen AI-technieken en de mens.

Het nieuwe kenniscentrum is een samenwerking van bestaande vakgroepen van drie universiteiten: Citip (KU Leuven) dat vooral in recht gespecialiseerd is, imec-SMIT (VUB) dat de relatie tussen maatschappij en technologie in concrete situaties bestudeert, en imec-MICT (UGent) dat onderzoek doet naar hoe mensen met technologie omgaan.

Het centrum moet zowel kennis en ervaringen over artificiële intelligentie verzamelen als adviezen geven aan bedrijven, politici en burgers. U kunt de pas gepubliceerde 'Vision Paper' hier lezen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.