Crevits last rustpauze in

CD&V-kopstuk Hilde Crevits tijdens de campagne. ©BELGA

CD&V-kopstuk Hilde Crevits speechte woensdagavond niet op Rerum Novarum, het feest van de christelijke werknemersbeweging. Ze neemt rust, al zien sommige CD&V'ers ook een andere boodschap in de afzegging.

De christelijke werknemersbeweging vierde woensdag Rerum Novarum. Traditioneel speechen dan ook CD&V-kopstukken, zeker wie banden met de arbeidersbeweging heeft. Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V), de belangrijkste CD&V-politicus uit de christelijke arbeidersbeweging, zou vanavond speechen in Ieper, maar liet zich vervangen. 

Crevits heeft haar agenda de komende dagen leeggemaakt om tijd te maken voor haar gezin en uit te rusten. Ze zal ook niet, zoals oorspronkelijk gepland, meefietsen voor Kom Op Tegen Kanker. 'Ze neemt een welverdiende pauze', luidt het in haar omgeving.

Sterk signaal

Ook vond ze het niet opportuun nu te speechen omdat CD&V afgesproken heeft zich na het verlies van zondag bescheiden op te stellen. Crevits ging samen met CD&V-voorzitter Wouter Beke vandaag nog langs bij N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever, die verkennende gesprekken voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen voert. 

In de partij wordt opgemerkt dat haar afwezigheid ook als een sterk signaal mag worden gezien aan Marc Leemans, de voorzitter van de christelijke vakbond ACV. Leemans ontpopte zich de afgelopen jaren tot een constante criticus van het regeringsbeleid en spaarde ook CD&V niet. Hij bracht zelfs een stemadvies uit tegen CD&V. 'Een ander beleid is mogelijk', zei hij, wat tot grote fricties leidde met de CD&V-top.

Ondertussen zou het 'grote boel' zijn tussen de zogenaamde ACW-mandatarissen bij CD&V en Beweging.net, het vroegere ACW. Maar in de omgeving van Crevits wordt de onderliggende boodschap weggewuifd. 'Je moet hier geen grote manoeuvres in zien.'

'Politiek is ziek'

Leemans noemde CD&V woensdagavond niet bij naam, maar zei wel dat de kiezer het 'rechtse beleid van de Zweedse coalitie' had afgestraft.

CM-voorzitter Luc Van Gorp haalde gisteren naar aanleiding van Rerum Novarum al uit naar de politiek. 'Nooit eerder heeft de politiek de mens zo opgedeeld in 'wij' en 'zij'. We worden opgefokt om ergens tegen te zijn. Als je bij 'wij' hoort, is er geen probleem. Als je bij 'zij' hoort, is er geen toekomst. Heel wat politici vertrappelen elkaar om de mens uit te spelen als was hij een object waar je alles mee kan doen. De politiek is ziek, heel erg ziek.'

Beke

De verkiezingsnederlaag zindert duidelijk na bij CD&V. Wouter Beke kondigde al aan dat de kans klein is dat hij zichzelf zal opvolgen. Voor de verkiezingen werd Crevits getipt als de toekomstige voorzitter van CD&V, al is het maar de vraag of ook zij als boegbeeld niet beschadigd uit de verkiezingen is gekomen. 

Ze kon het niet waarmaken als absoluut boegbeeld en kandidaat-minister-president voor Vlaanderen. Ze slaagde er wel in de schade te beperken in haar provincie West-Vlaanderen en haalde ruim 130.000 voorkeurstemmen. Maar van een Hilde-effect over heel Vlaanderen was geen sprake. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud