Crevits wil doctorandi voorbereiden op carrière buiten universiteit

Met de extra middelen hoopt Crevits ook het mentaal welzijn te verhogen. ©BELGA

De Vlaamse regering maakt 2 miljoen vrij om doctorandi beter voor te bereiden op een carrière in het bedrijfsleven, waar uiteindelijk negen op de tien belanden.

Van de tien doctorandi aan de Vlaamse universiteiten start uiteindelijk maar één een academische carrière. De negen anderen belanden buiten de universiteit, al moesten ze daarvoor soms hun ambitie bijsturen.

Een op drie doctoraatsstudenten loopt risico op ernstige mentale problemen.

De Vlaamse regering wil dat doctorandi de komende jaren makkelijker de weg naar de bedrijfswereld vinden. Minister Hilde Crevits (CD&V) kent daarvoor 2 miljoen euro extra subsidie toe aan de vijf Vlaamse universiteiten.

Ook het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) neemt maatregelen. Doctoraatsstudenten kunnen nu tijdens hun opleiding ook een betaalde stage lopen bij een bedrijf. Zo kunnen ze al tijdens hun opleiding relevante werkervaring opdoen.

2 miljoen
miljoen
Extra geld voor ondersteuning van doctoraatsstudenten.

KU Leuven-rector Luc Sels is tevreden met de extra impuls. ‘Zowel qua tewerkstelling als qua loon doen doctorandi het significant beter dan wie enkel een master heeft. Maar het is belangrijk jonge onderzoekers ook voor te bereiden op de diverse rollen die ze in de maatschappij zullen spelen. Daar is nog ruimte voor verbetering.’

Onzekerheid

Met de extra middelen hoopt Crevits ook het mentaal welzijn te verhogen. Een op drie doctoraatsstudenten loopt risico op ernstige mentale problemen, bleek uit een studie van het expertisecentrum ECOOM. Onzekerheid over de professionele toekomst is volgens de studie een bepalende factor.

De subsidie is te klein om de 228,4 miljoen euro besparingen te temperen die de universiteiten deze legislatuur opgelegd krijgen. De Vlaamse regering spaart dat geld uit omdat ze de werkingsmiddelen minder laat meestijgen met de economische groei en de inflatie. ‘Deze subsidie is in vergelijking natuurlijk maar een druppel,’ zegt Sels, ‘maar ik apprecieer wel dat er middelen staan tegenover de inspanningen die in het regeerakkoord van ons verwacht worden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud