analyse

Crisisberaad bij CD&V over Joke Schauvliege

CD&V-voorzitter Wouter Beke en minister Joke Schauvliege na de fractievergadering in het Vlaams Parlement. ©BELGA

CD&V heeft de knoop nog niet doorgehakt of Joke Schauvliege kan aanblijven als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw na haar omstreden klimaatuitspraken afgelopen weekend. De partijtop zit nu samen.

De CD&V-fractie van het Vlaams Parlement zat dinsdagmiddag samen met partijvoorzitter Wouter Beke over het lot van Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Na afloop blijft onduidelijk of ze kan aanblijven. 

'We hebben een heel constructieve vergadering gehad', zei Beke na afloop. 'Minister Schauvliege heeft tekst en uitleg gegeven, ze heeft zich ook geëxcuseerd. Dat gebeurt in de politiek niet vaak als een fout gemaakt wordt. We gaan nu alles verder samen bekijken', zei de voorzitter voor hij samen met viceminister-president Hilde Crevits en Schauvliege vertrok.

Er wordt nu verder vergaderd op het partijhoofdkwartier. Een partijtopper heeft na afloop van de vergadering 'de indruk dat er begrip was voor de enorme druk waaronder Schauvliege stond'. Ze zou de voorbije weken honderden mails en sms'en hebben gekregen. Het is volgens hem een dubbeltje op zijn kant of de minister kan aanblijven.

Zaterdag zei Schauvliege in een speech dat de Staatsveiligheid een complot ziet achter de klimaatbetogingen. Dat bleek niet te kloppen. Schauvliege excuseerde zich, maar de vraag is of dat voldoende is. Ze bracht bovendien de klimaatbetogers in diskrediet door te insinueren dat er meer achter de klimaatmarsen zat dan spontane acties van jongeren.

De oppositiepartij Groen vraagt Schauvlieges ontslag. 'Voor Groen is de maat vol. Deze minister kan onmogelijk nog geloofwaardig functioneren op een cruciale positie als de hare', stelt fractieleider Björn Rzoska. 

Groene flank afdekken

Een ontslag is niet ondenkbaar, meent de Gentse politicoloog Nicolas Bouteca. 'Dit geval is anders dan eerdere flaters van Schauvliege. Die werden wel eens uit hun context gerukt en daarvoor werd ze soms te makkelijk weggezet. Dat was al problematisch, want na een tijd associëren mensen Schauvliege alleen nog met flaters. Maar dit is een duidelijke leugen die de hele partij pijn doet.'

Bekijk hier het bewuste fragment uit de speech van Schauvliege.

CD&V probeert de jongste maanden krampachtig haar groene flank af te dekken. De CD&V-parlementsleden willen het klimaatbeleid in scholen uitleggen, bij de gemeenteraadsverkiezingen zette de partij volop in op lokaal fietsbeleid en tijdens de regeringscrisis eind vorig jaar trok Beke met een elektrische fiets naar de koning. 

'Al die pogingen worden tenietgedaan door de beelden van Joke Schauvliege die op de klimaatbetogingen de kop van Jut is, zelfs bij jongeren', zegt Bouteca. 'Zij wordt als de verantwoordelijke voor het non-beleid gezien. Dat is dramatisch voor die partij. Er was al de perceptie dat ze in de zak van de Boerenbond zat en met haar uitspraken lijkt ze dat nog eens te bevestigen.'

Jongerenvoorzitter Sammy Mahdi roept Schauvliege op haar conclusies te trekken. Hij vreest dat CD&V door haar uitspraken een hele generatie dreigt te verliezen. 

'De partij kan een ontslag van Schauvliege als een mea culpa uitleggen', zegt Bouteca. 'CD&V kan zo het signaal geven dat het niet genoeg was en dat het anders moet. Maar de vraag is hoe geloofwaardig dat is voor een partij die al sinds 2004 deze bevoegdheid heeft.'

'Kleine uitschuiver'

Volgens vicepremier Kris Peeters (CD&V) beging Schauvliege een 'kleine uitschuiver waarvoor excuses zijn aangeboden.' Over het feit of de Oost-Vlaamse kan aanblijven als minister wil Peeters geen uitspraken doen. Vlaams viceminister-president Crevits heeft nog niet gereageerd.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) noemt de uitspraken van Schauvliege 'ongelukkig', maar vindt het goed dat ze zich heeft verontschuldigd. Hij betreurt dat de indruk is ontstaan dat de landbouwsector zich niet zou moeten engageren voor het klimaat. Bourgeois roept Schauvliege daarom op 'de komende maanden met concrete beleidsmaatregelen te bewijzen dat die indruk verkeerd is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud