'Cultuursector mag alternatieve begroting voorstellen'

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). ©BELGA

Minister-president Jan Jambon (N-VA) vraagt de cultuursector een alternatief voorstel te doen voor de verdeling van de subsidies aan de sector. Dat deed hij in de commissie Cultuur in het Vlaams Parlement.

De cultuur- en kunstsector betoogt donderdag voor het Vlaams Parlement. Vooral de besparingen in de projectsubsidies zijn een doorn in het oog van de cultuursector. Die subsidies zijn bedoeld voor individuele en vaak beginnende kunstenaars. Hoewel ze maar 1 procent van het cultuurbudget uitmaken, wordt er 60 procent op gekort.

3 procent
Kunstinstellingen
De zeven grote kunstinstellingen moeten geen 6, maar slechts 3 procent besparen.

Hoewel Jambon de besparingen niet terugdraait, ondanks de zware kritiek, laat hij een opening. 'Ik wil een uitnodiging richten aan de cultuursector zelf', zegt Jambon. 'Als men in de cultuursector overeenkomt en een betere verdeling kan vinden binnen de budgetdoelstelling die we voor ogen hebben en als daar consensus over is, ben ik bereid in debat te gaan en een alternatief budget te bekijken.' Voorts stelt Jambon dat als er budgettaire ruimte vrijkomt, die prioritair naar projectsubsidies zal gaan.

Grote kunstinstellingen

Behalve die op projectsubsidies worden besparingen doorgevoerd op alle subsidies ten belope van 6 procent. Alleen de zeven grote erkende kunstinstellingen worden ontzien. Zij besparen 3 procent.

Ik ben er diep van overtuigd dat u een foute beoordeling maakt.
Stephanie D'Hose
Vlaams Parlementslid (Open VLD)

Opvallend: ook bij de coalitiepartners was er onvrede over de besparing op de projectsubsidies. Karin Brouwers (CD&V): ‘Ik vind dat u hier de hand reikt naar de cultuursector en ik hoop dat hij die zal aannemen. De keuzes die initieel in het budget gemaakt zijn, waarbij de projectsubsidies met 60 procent dalen, daar zijn wij ook van geschrokken. Dat u nu zegt extra budgetruimte prioritair opnieuw in die projectsubsidies te willen investeren, daar kunnen we ons alleen maar over verheugen.' Brouwers vraagt Jambon in dialoog te treden met de sector.

Humus

Stephanie D’Hose (Open VLD) vraagt een bijsturing. Die projecten zijn de broodnodige humus voor de creativiteit. Dat u daar streng optreedt, maakt me echt bezorgd. Ik ben er diep van overtuigd dat u een foute beoordeling maakt. Iedereen moet mee te besparen, maar was het niet beter om die besparing te spreiden?' zegt D’Hose. 'Ik heb uw boodschap van daarnet goed begrepen: u bent bereid de besparingen te herbekijken en samen met de sector te zoeken naar een gedragen oplossing. Ik hoop echt dat een bijsturing mogelijk is. De begroting is nog niet gestemd.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud