Advertentie

D-day voor akkoord over onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hoopt vandaag een akkoord te kunnen bereiken over de hervorming van het secundair onderwijs. ©Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zet op alles op alles om vandaag een onderwijsakkoord te bereiken.

De Vlaamse regering buigt zich vandaag over de geplande hervorming van het secundair onderwijs. Het is de derde keer dat de topministers erover vergaderen, en minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hoopt dat de derde keer de goede keer wordt. 

Waarom komt er een hervorming? 

De hervorming van het middelbaar onderwijs moet een aantal pijnpunten van het onderwijs in Vlaanderen aanpakken: de vele zittenblijvers, het hoge aantal schoolverlaters zonder diploma en het zogenaamde watervaleffect waarbij leerlingen in het  algemeen secundair onderwijs (aso) starten en gaandeweg ‘zakken’. Hoewel Vlaamse leerlingen het in internationale tests beter doen dan hun leeftijdsgenoten in de buurlanden dalen hun resultaten stelselmatig.  Dat geldt zowel voor de zwakste als voor de sterkste leerlingen.

Wat wil de Vlaamse  regering veranderen?
 In het eerste en in het tweede jaar zullen alle leerlingen minimumdoelen moeten halen voor Nederlands, wiskunde, digitale en financiële geletterdheid.  Vandaag bestaan enkel de eindtermen, die zo veel mogelijk leerlingen moeten behalen. Daarnaast verandert ook de structuur. Vanaf het derde middelbaar worden alle studierichtingen geherorganiseerd in acht studiedomeinen. Een kwart van de huidige studierichtingen wordt geschrapt. Elke studierichting krijgt een duidelijk doel: het hoger onderwijs, de arbeidsmarkt of een combinatie van beide.

Wanneer zou de hervorming van start gaan?
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil dat de leerlingen die op 1 september 2018 naar het eerste middelbaar gaan, starten in het nieuwe systeem. Maar de onderwijskoepels waarschuwden al dat die datum erg krap is.

Eerder deze week zei Crevits al dat 'de scholen nu snel duidelijkheid moeten krijgen. De tijd is gekomen om die te scheppen.' Intern heeft ze ook al aangegeven dat ze de beslissing niet opnieuw wil uitstellen. Als het niet lukt, hoeft het voor haar niet meer. Of dat blufpoker is of niet, zal vandaag duidelijk moeten worden. 

Daarbij sluiten verschillende regeringsbronnen niet uit dat het een lange onderhandeling wordt. 'Zaterdagmiddag houdt CD&V haar nieuwjaarsreceptie en ik kan me voorstellen dat sommigen daar naartoe willen. Dat zal de uiterste deadline zijn', luidt het laconiek. 

Overuren

Technici draaien al de hele week overuren om een akkoord mogelijk te maken. Crevits moet twee uiteenlopende standpunten verzoenen. De N-VA wil zo weinig mogelijk veranderen aan het politiek akkoord dat de Vlaamse regering voor de zomer sloot over het onderwijsakkoord.

De onderwijskoepels daarentegen vragen een waslijst met aanpassingen. Voor de kerstvakantie slaagde Crevits er niet in de standpunten van de onderwijskoepels met die van coalitiepartner N-VA te verzoenen.

Waterval

Bovendien gaat het akkoord niet meer alleen over de studierichtingen vanaf het derde middelbaar. Ook de eerste twee jaar van het middelbaar onderwijs - de zogenaamde eerste graad - liggen nu mee op tafel. Volgens CD&V was voor de zomer afgesproken om die discussie pas later te voeren, maar de N-VA ziet de hervorming als een geheel.

Het is voor de Vlaams-nationalisten cruciaal dat leerlingen zoals afgesproken al in het tweede jaar voor een studierichting kunnen kiezen. De N-VA vocht tijdens de vorige Vlaamse regering fel tegen het idee van een brede eerste graad die volgens haar tot ‘eenheidsworst’ zou leiden.

Oppositiepartij sp.a verhoogt alvast de druk op de Vlaamse regering. Vlaams Parlementslid Caroline Gennez vraagt zich vooral af hoeveel er zal overblijven van de oorspronkelijke plannen. 'Met een onderwijshervorming die enkel keitjes verlegt in de rivier, gaan we de waterval niet stoppen. Een grondige, weldoordachte hervorming van het onderwijs moet de lat hoger leggen en de kloof kleiner maken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud