D-Day voor Vlaamse regeringsonderhandelingen

©BELGA

De onderhandelaars voor een nieuwe Vlaamse regering zitten sinds zondagochtend 10 uur opnieuw bij elkaar met de intentie om te onderhandelen tot de finish.

Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA) doet sinds 10 uur een nieuwe poging om een doorbraak te forceren met de drie partijvoorzitters. De secondanten worden voorlopig niet uitgenodigd. 'Elke dag maken we vooruitgang', zei een optimistische Wouter Beke (CD&V) voor aanvang.

Jambon hoopt zondag een akkoord te bereiken met CD&V en Open VLD. De kans dat dat lukt, is tamelijk groot, valt te horen in N-VA-kringen, al zal dat wellicht niet bij daglicht zijn. Als er witte rook komt, zal het eerder zondagavond, of in de nacht van zondag op maandag zijn.

De drie voorzitters waren bij hun aankomst op het Martelaarsplein spaarzaam met commentaar. 'Het gaat over de begroting en nog een aantal knelpunten', zei Wouter Beke. Zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten hield het op: 'Er wordt hard gewerkt en ik ga dat binnen doen.'

Zaterdag hebben technische werkgroepen zich gebogen over cijferwerk en begrotingspistes. Tegelijk heeft formateur Jambon zaterdagnamiddag doorlopend gesprekken en contacten gehad met de partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V). Omdat CD&V-toponderhandelaar Hilde Crevits zaterdag niet mee kon onderhandelen vanwege de trouw van haar zoon werd afgesproken zaterdag niet door te duwen in de onderhandelingen.

Het vormen van een coalitie met de N-VA, CD&V en Open VLD is een ware marathon geworden. Op  13 augustus begon Jambon aan zijn formatieopdracht en vrijdagavond was die nog altijd niet afgerond. De gesprekken werden tijdelijk gestaakt en worden dit weekend hervat.

Maatregelen

Veel maatregelen raakten al bekend. In het onderwijs komt er een leerwinstmeting. Voortaan wordt zowel in het lager als in het secundair onderwijs voor elke school gemeten in welke mate jongeren erop vooruitgaan en of de inspanningen van leerkrachten renderen.

Voortaan wordt zowel in het lager als in het secundair onderwijs voor elke school gemeten in welke mate jongeren erop vooruitgaan en of de inspanningen van leerkrachten renderen.

Ook de Vlaamse canon komt er, net als hogere drempels voor nieuwkomers en een betalend inburgeringsexamen. De gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen is een feit. Over een jobkorting voor wie opnieuw met een laag loon aan de slag gaat, was nog discussie. Aan het voorstel hangt een factuur van 500 miljoen.

Een verplichte fusiegolf van gemeenten komt er niet, wel een minimumnorm. Pas als een samenvloeiing leidt tot een nieuwe gemeente van 20.000 inwoners, neemt Vlaanderen een deel van de schulden over. De provincies verdwijnen niet. Ook zal elke burgemeester voortaan kunnen kiezen of hij bij officiële plechtigheden een driekleur of een geel-zwart lint draagt.  

Voorts verdwijnt de opkomstplicht bij de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. Ook met de lijststem wordt bij lokale verkiezingen komaf gemaakt. Vlaanderen schakelt over op het Waalse systeem voor de aanduiding van de burgemeester. De burgemeesterssjerp gaat automatisch naar de persoon die bij de grootste partij van de coalitie de meeste stemmen heeft gehaald. In de praktijk is dat geen revolutie. De grootste partij kan nog altijd buitenspel gezet worden.

Woonbonus

De grote knoop bleef ook vrijdagavond het budgettaire plaatje. De Vlaamse onderhandelaars keken vrijdagavond nog altijd aan tegen een budgettaire oefening van ruim 1 miljard.

Omdat de drie partijen veel willen investeren, maar na het debacle van 26 mei panisch geworden zijn voor pijnlijke ingrepen, ziet het ernaar uit dat de begroting pas tegen het einde van de legislatuur in evenwicht zal zijn. Onder meer het plan om de woonbonus af te schaffen en de registratierechten op de aankoop van de gezinswoning te verlagen bezorgde de onderhandelaars hoofdbrekens.

Omdat de coalitiepartners willen vermijden dat rijken meer profiteren dan middenklassegezinnen lagen verschillende formules op tafel, met tarieven van 4 of 5 procent, aangevuld met de herinvoering van een belastingvrijstelling en stimuli voor wie zijn huis duurzamer maakt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud