'De bal ligt in het kamp van de Franstaligen'

Peumans speecht op de IJzerbedevaart.

'We gaan ons niet tevreden stellen met een dooie mus en wij zijn niet bereid een kat in een zak te kopen.' Dat stelde voorzitter Paul De Belder zondag op de 83ste IJzerbedevaart in Diksmuide. De bal ligt wat hem betreft nu in het kamp van de Franstalige partijen die zo gehecht beweren te zijn aan het voortbestaan van de Belgische federatie. Voor het eerst sprak de voorzitter van het Vlaams parlement, Jan Peumans, de duizend bedevaarders toe.

Peumans onthield zich van rechtstreekse commentaar op de politieke actualiteit en hield zich in zijn toespraak aan de boodschap van de IJzertoren. Toch drong hij aan op meer toegevingen van de Franstaligen: 'De Franstaligen moeten kiezen: blijft dit land financieel verder aanmodderen of stellen we eindelijk orde op zaken? Blijven we in een systeem van consumptiefederalisme, ook al weet iedereen dat we dan regelrecht op een falliet van de federale overheid afstevenen, of neemt elke overheid voortaan zijn eigen verantwoordelijkheid en zet iedereen de tering naar de nering?

'In Vlaanderen is er een consensus dat een verregaande staatshervorming een conditio sine qua non is om dit land uit het moeras te halen. Als we dat nog willen', voegde hij eraan toe.

Onder de aanwezigen bevonden zich een aantal parlementsleden van N-VA - Senaatsvoorzitter Danny Pieters, Kris Van Dijck, Ben Weyts- van CD&V - Ludwig Caluwé, Michel Doomst, Mia De Schamphelaere - en van Vlaams Belang - Koen Bultinck.

N-VA-voorzitter Bart De Wever was, net als bij vorige edities, niet aanwezig.

Financieringswet

Voor het IJzerbedevaartcomité kan er geen euro-cent extra gaan naar Brussel zonder effectieve aanpassing van de financieringswet èn zonder zonder effectieve splitsing van BHV. 'Draaien de Franstalige partijen ter zake niet bij, dan is het de hoogste tijd om effectief werk te maken van de veelbesproken Copernicaanse omwenteling en kan er enkel nog gepraat worden over wat Vlamingen en Franstaligen alsnog samen zouden willen doen', zei de voorzitter van het IJzerbedevaartcomité, Paul De Belder.

Hij zag de huidige gesprekken over een staatshervorming als 'die van de laatste kans tot een overlegde boedelscheiding'. Als die ultieme kans niet wordt benut, zijn volgens hem 'eenzijdige stappen onvermijdelijk, hoewel die ook risico's inhouden'.

Parlementsleden

De aanwezige parlementsleden op de IJzerbedevaart stelden vast dat de onderhandelingen over een nieuwe staatshervorming muurvast lijken te zitten. Ze kijken vooral naar de Franstaligen om een doorbraak te creëren.

Niemand wilde 'on the record' iets kwijt over de patstelling die zondagochtend leek te zijn ontstaan nadat de onderhandelaars zonder akkoord of nieuwe afspraak uiteen gegaan waren. 'Maar we moeten hoe dan ook tot een oplossing komen', klonk het ietwat gelaten.

Brussel

In het N-VA-kamp klonk het dat de bijkomende middelen voor Brussel er enkel kunnen komen als er ook concrete afspraken komen over de hervorming van de financieringswet. Beide dossiers zijn volgens hem onlosmakelijk verbonden, gezien de precaire toestand van de overheidsfinanciën.

Er werd ook herhaaldelijk gewezen op het gebrek aan vertrouwen tussen Vlamingen en Franstaligen. Dat werd door één bron geïllustreerd met het laatste voorstel dat preformateur Elio Di Rupo (PS) zondagochtend op tafel zou gelegd hebben en volgens hem zou neerkomen op een nog grotere transfer van middelen voor het Brussels gewest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud