De stijve hark die er geen is

©Photo News

‘Niets is wat het lijkt’, zei Geert Bourgeois (N-VA) tijdens de eindsprint van de Vlaamse onderhandelingen. Hetzelfde geldt voor hem. Achter zijn imago van stijve hark schuilt een empathische familieman. Vier vragen en antwoorden over de nieuwe minister-president die vandaag de eed aflegt.

1. Is de nieuwe regeringsleider een ‘caractériel’?

Geert Bourgeois verloochent zichzelf nooit. Stick to your principles, maar dan in het Vlaams. In de Volksunie wierp hij zich op als de onverzettelijke Vlaamsnationalist die een compromis met Bert Anciaux weigerde. Toen Kris Peeters (CD&V) met de dialoog van gemeenschap tot gemeenschap kwam aandraven, stapte Bourgeois uit de regering. Meteen lag ook het kartel met CD&V aan diggelen.

Het is Bourgeois ten voeten uit: liever geen akkoord dan een slecht akkoord. Liever een politieke crisis dan een compromis slikken. Denk maar aan de verdeling van de klimaatinspanningen tussen de verschillende deelstaten. Bourgeois hield het been stijf, ondanks de smeekbedes van zijn coalitiepartners. ‘Hij denkt als een jurist’, luidt het in regeringskringen. ‘Als je denkt dat een moeilijke deal eindelijk rond is, wil Geert alsnog elke komma bespreken en ben je nog een paar uur bezig.’

Het siert hem, zeggen velen. Of nog: hij heeft het net door zijn onverzettelijkheid zo ver geschopt. Maar die houding dreigt hem parten te spelen als minister-president. Bourgeois slaagt er niet in zichzelf te verplaatsen in de persoon die tegenover hem aan de onderhandelingstafel zit. Wat vind jij belangrijk? Hoe kunnen we een middenweg tussen onze standpunten vinden?

‘Hij blijft bij zijn standpunt en weigert een centimeter te bewegen’, zegt een andere bron in de Vlaamse regering. ‘Hij is niet zoals de goedlachse Peeters die een conflictsituatie met een kwinkslag kan ontmijnen. Hij mist de psychologie en het relativeringsvermogen die een regeringsleider nodig heeft.’

De functie maakt de man, sussen de N-VA’ers. Als regeringsleider moet Bourgeois niet de partijlijn verdedigen, maar vooral de regering leiden. Dan heb je meer je handen vrij.

 

2. Is er meer in zijn leven dan werk?

‘De avond voor een verkiezingsdebat vroeg Bourgeois me om voor hem in te vallen. Hij zou me nog een mailtje sturen met wat extra info. Zijn mail bevatte 87 bijlagen’, lacht een partijgenoot. Ook dat is Geert Bourgeois. Hij is voor alles tot in de puntjes voorbereid. Bourgeois werkt veel en graag en verwacht van zijn medewerkers dezelfde discipline en inzet. Niet voor niets schopten veel van zijn cabinetards, zoals Ben Weyts, Theo Francken, Karl Vanlouwe en Bert Wollants, het ver in de partij. Bourgeois komt toe met een paar uur slaap per dag, waardoor hij op het kabinet als ‘de man van het eerste en het laatste uur’ wordt omschreven. Dat tempo houdt hij al meer dan tien jaar vol. Hij zorgt voor zichzelf door regelmatig op de fiets te springen en veel groenten en fruit te eten.

Zondigen doet hij enkel met een goed glas wijn, liefst in het gezelschap van vrienden en familie. Het is geen toeval dat hij vorig weekend de Vlaamse onderhandelingen staakte voor het doopfeest van zijn derde kleinkind. ‘Hij is een echte pater familias. Hij geniet van het gezelschap van zijn vrouw Betty en zijn kinderen en is erg begaan met de opvoeding van zijn kleinkinderen.’

 

3. Hoe belangrijk is hij in de partij?

‘Ik heb de partij gesticht op drie lijnen: Vlaams en Europees, vrij en verantwoordelijk, en sterk en sociaal. Vandaag is dat de grondstroom in Vlaanderen’, dixit Geert Bourgeois. Het Vlaams minister-presidentschap komt hem toe, vindt de West-Vlaming. Hij heeft niet alleen tien jaar ministerschap op de teller, maar hij is ook de stichter van wat vandaag de grootste partij van Vlaanderen is. Bourgeois zat jaren als enige verkozene in de Kamer. ‘Toen ik met de N-VA begon, was ik een kleine, ambachtelijke ondernemer. Maar die ambachtelijke kmo is een multinational geworden’, zei hij daarover in De Tijd.

Hij heeft in de partij ook een groot moreel gezag. ‘Zijn stijl is anders dan die van de Antwerpse partijtop. Maar Geert komt in bijna elk partijbestuur tussenbeide. En als hij iets zegt, wordt er geluisterd. Ook door De Wever’, vertelt een N-VA’er. Een andere partijgenoot: ‘Geert is bij het begin van de partij tegen de stroom ingegaan en dat levert hem nog altijd respect op. Als je het partijbestuur de keuze tussen Liesbeth Homans en Bourgeois zou laten maken, zal Bourgeois de grote winnaar zijn.’

Hij is ook de primus inter pares voor de N-VA in West-Vlaanderen. Bourgeois stelde de lijsten op en moest dus carrières maken of kraken. Hij bedisselde samen met Open VLD’er Vincent Van Quickenborne om Stefaan De Clerck (CD&V) buitenspel te zetten in Kortrijk. Ook in Brugge probeerde hij de N-VA in de coalitie te hijsen, wat uiteindelijk niet gelukt is. Wie in West-Vlaanderen met de N-VA wil wheelen of dealen, komt automatisch bij Bourgeois terecht.

 

4. Hoe saai is Geert Bourgeois echt?

Wie Bourgeois niet kent, omschrijft hem vaak als saai. Een stijve hark. Rigide. Bourgeois is het vleesgeworden cliché van de stugge, hardwerkende West-Vlaming. Zodra hij voor een camera staat, verstijft hij. Hij goochelt met cijfers of dramt door over technische dossiers. Zijn woordvoerders leven in een constant spanningsveld: ofwel is Bourgeois niet tevreden over een interview, ofwel zijn de journalisten niet tevreden. Bourgeois loopt sowieso niet hoog op met de media. ‘De vierde macht is feitelijk de eerste macht geworden’, zei hij eens. ‘Ik mis duiding. De media hobbelen vandaag van het ene incident naar het andere.’

Uitnodigingen voor tv-spelletjes of interviews met Dag Allemaal of Story slaat hij consequent af. Een lachende foto van de man is bijna niet te vinden. Dat komt deels door zijn cartesiaanse opvoeding in het bisschoppelijk college in Izegem. ‘Ik behoor tot generatie die niet geleerd heeft om haar gevoelens te uiten’, zei hij daarover.

Maar zijn imago is het laatste waar hij wakker van ligt. Bourgeois is een oerdegelijke, correcte bestuurder zonder pretentie. Hij hoeft op een evenement niet per se in de picture te staan en draait er zijn hand niet voor om om bij het buitengaan zijn eten en zijn drank zelf te betalen.

Wie Bourgeois wel kent - weg van de camera’s - omschrijft hem als warm, empathisch en erudiet. Hij polst bij collega’s geregeld naar kinderen of kleinkinderen en bezorgt een attentie voor hun verjaardag. Hij bezoekt regelmatig tentoonstellingen en leest gulzig, vooral over geschiedenis. En hij mag dan geen billenkletsers vertellen, meer dan eens rolt een droge grap over zijn fijne lippen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud