Advertentie

De Wever: 'Begin volgende week Vlaamse regering'

Bart De Wever verwacht begin volgende week een Vlaamse regering. ©BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever denkt dat de vorming van een nieuwe Vlaamse regering begin volgende week rond kan zijn. Dat verklaarde hij in de marge van de 11-juliviering in het Brusselse stadhuis.

Tijdens de 11-juliviering in het Brusselse stadhuis heeft N-VA-kopman Bart De Wever zijn licht laten schijnen over de Vlaamse en federale formatiegesprekken. De Vlaamse formatie nadert de finish, zo was De Wever formeel tegen Villa Politica. Traditioneel is er in een verkiezingsjaar op de 11-juliviering al een Vlaamse regering, maar dat is nu dus nipt niet gelukt. 

'Het heeft allemaal wat langer geduurd omdat dit de moeilijkste formatie was die we al op Vlaams niveau hebben meegemaakt. Er zijn allerlei nieuwe bevoegdheden te verdelen en dan moet je knopen doorhakken over hoe die in te vullen, waar die terecht komen en hoe die te financieren. Ook de begrotingsoefening was geen kattepis, zoals Jan Becaus zou zeggen'. 

Afgelopen dagen waren er ettelijke berichten dat de ego's van ontslagnemend minister-president Kris Peeters en N-VA-formateur Geert Bourgeois de gesprekken bemoeilijkten. Vooral de vraag of Kris Peeters nog een regering zal leiden, woog volgens insiders op de onderhandelingen. 

De Wever vindt het jammer dat die berichten verschenen. 'Het is triest wanneer er vanuit de partijen zulke dingen lekken. Ook van mijn eigen mensen vind ik dat onaanvaardbaar. Ik heb hen altijd gevraagd de stilte te bewaren. Maar dat zal bij de vorming van een nieuwe regering horen, zeker?' Volgens De Wever is er alleszins weinig aan van de berichten. 'Maar journalisten doen ook maar hun werk en blijkbaar zijn er mensen die er toch baat bij hebben die dingen te vertellen'. 

Over de federale formatie was De Wever heel wat beknopter. Na zijn mislukte informatieopdracht is het nu aan Charles Michel van MR om nog tot de nationale feestdag volgende week om klaarheid te scheppen over de regering. 'De N-VA is alleszins nog betrokken bij de gesprekken, maar in het verborgene en dat moet daar blijven. Ik heb geen zicht op de timing van de federale formatie, maar hoop dat we zo snel mogelijk uit het sukkelstraatje kunnen fietsen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud